Al dan niet samen houden?

Al dan niet samen houden?

Image module

Het al dan niet slagen in de vinkenkweek is soms afhankelijk van minder bekende factoren , zoals het individueel of in groep huisvesten van de toekomstige kweekvogels tijdens de rustperiode .Ervaren kwekers weten best wat  met de huisvesting van hun kwekers aan te vangen , maar anderen met minder of geen ervaring , stellen zich vragen . Wij die het sportieve van onze hobby hoog in het vaandel dragen , rust ons de plicht om diegene met vragen te helpen waar mogelijk . Via sociale media ,  heb ik bovenvermeld onderwerp in vraag gesteld . 24 geinteresseerden hebben hun mening gegeven waarvoor langs deze weg mijn dank en waardering .

Negentien kwekers houden tijdens de rustperiode al hun kweekvogels , mannen en poppen , agressieve mannen uitgezonderd ,  samen in een zelfde ruimte met eenzelfde voeding en verzorging . Slechts 5 kwekers houden de geslachten gescheiden maar houden er een diverse mening van huisvesting , op na . 1 kweker van kleurmutaties houd zelfs de kleuren gescheiden omdat hij vermoed dat de onderlinge kleurverschillen tot vechtpartijen leiden . 1 kweker houd zijn beste  poppen en mannen , elk afzonderlijk in een ruime ruibak   . 1 kweker houd mannen en poppen deeltijds gescheiden maar houd er aan om de man periodiek , voor een korte periode , bij de pop( pen )  te plaatsen , dit om  hen  als voorbereiding tot de kweek , beter met elkaar kennis te laten maken . 2 kwekers houden voor de ganse rustperiode mannen en poppen totaal van elkaar gescheiden . Eenmaal de kweekperiode aangebroken laat een van deze , via een CD , sleepzang horen . Volgens hem stimuleert dit de kweekdrang van de pop . Pas wanneer de pop nest maakt wordt de man erbij gebracht om na paring opnieuw verwijderd te worden . Een ruime meerderheid van de kwekers is voorstander van het samen houden van hun toekomstige kweekvogels tijdens de rustperiode , een minderheid houd hen bij voorkeur gescheiden . Wie het bij het recht eind heeft dit laat ik in het midden .  Ervaren kwekers hebben hun eigen methode en wanneer dit goed is moet men daar niet van afwijken , want wat goed is kan moeilijk verbeterd worden . Kwekers met vragen , kunnen misschien uit dit schrijven iets leren . Alvast wens ik alle kwekers een vruchtbaar kweekseizoen 2019 .

Walter Vandevoorde

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}