Het mysterieuze vinkenlied

Het mysterieuze vinkenlied

Image module

Ondanks op het uiterlijk ( kleur , tekening en formaat ) van de botvink weinig of geen verschil valt te merken zijn er van streek tot streek , zelfs in een klein landje zoals België , verschillende botvinkzangen  te horen . Zelfs in ons Vlaams vinkenlied zijn er soms duidelijke verschillen . Verschillen in zang geerfd door moeder natuur of verschillen  aangeleerd door ons als liefhebber , vooral deze met behulp van allerlei elektronisch materiaal .

Wat het  Vlaams vinkenlied betreft gezongen door de vink in de natuur , bestaat de voorzang  meestal uit een roulade van meerdere klanken met een slotzang die in veel gevallen eindigt op  suskewie , skewie of tjewie . De zangen aangeleerd met de hulp van elektronisch materiaal zijn soms  verschillend van het natuurlijk vinkenlied . Vooral de voorzang wordt in diverse gevallen gemanipuleerd tot een ultra kort gezang , gedeeltelijk vreemd aan het originele vinkenlied . De slotzang , vooral deze met samengetrokken zang , kan eveneens bepaalde afwijkingen vertonen .  Dit alles kan en mag zolang de zang beantwoord aan de eisen gesteld door het zangreglement van AVIBo . en juist daar wringt hem soms het schoentje . Hoe korter het gezang hoe vlugger de vink zijn lied kan herhalen en hoe meer kans op een mooi gezongen getal op de lat , die uitleg is voor ieder zo klaar als een klontje . Maar ….de aard van het vinkenlied is van natuur opgelegd door de genen . Wanneer men dit natuurlijke verkracht door het aanleren van ultra korte zang dan is de kans groot op toekappen , dubbelzingen , afwijkende zang , enz …. Allemaal factoren die de vinkenier kan missen als kiespijn . Waakzaamheid en grondig overleg zijn tijdens het aanleren van de zang dan ook geboden .  Niet enkel in het Vlaamse vinkenlied zijn er verschillende zangen te horen dit is eveneens het geval met het uitheemse vinkenlied . Uitheems gezang komt wijder verspreid voor dan het Vlaamse vinkengezang dat enkel te horen is in Vlaanderen , en een gedeelte van Nederland en Frankrijk , en de verschillen zijn dan ook groter . Persoonlijk heb ik vinken horen zingen in diverse landen van Europa met een duidelijk verschil van land tot land wat voor en slotzang betreft . De botvink is een van de weinige zangvogels met zo een duidelijk zangverschil  wat niet het geval is bij het gezang van : bv. de zanglijster of de merel die in alle Europese landen bijna het zelfde gezang laten horen . Vinken bezitten een mysterieus maar prachtig gezang laat ons daar niet al te veel aan knoeien want dat zullen wij tot onze eigen schade en schande moeten ervaren . Gelukkig bezit AVIBo een team van gerenommeerde zangkeurders die er op waken dat het vinkenlied een gewaardeerd en natuurlijk vinkenlied blijft .

Walter Vandevoorde

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}