
Bij het houden van vogels moet het verstrekken van badwater een vaste leidraad zijn in het verzorgen! Het is dan ook onze taak als vogelliefhebbers om dit op gepaste tijdstippen te voorzien in onze volières!
Vooral jongere vogels die na de kweek in een andere eventueel grotere ruimte worden geplaats moeten de beschikking hebben over badwater. Dit om zich voldoende te kunnen ontwikkelen. Doorgaans is 2 à 3 maal per week geen overdreven grote luxe.
Van tijd tot tijd wat badzout aan het badwater toevoegen komt de pluimage van de dieren zeker ten goede. Ook zal ongedierte zoals vedermijt zich minder snel op de vogel gaan vestigen! Badzout is in de handel ter beschikking onder verschillende merken. Men heeft dus ruim de keuze, zonder al te veel in te boeten aan de kwaliteit.
Een vogel vraagt uiteraard vers badwater om zich te wassen. Hij zal zich niet in vuil water gaan wassen. Zelfs al moest hij het doen is alle moeite verloren. Denk dus niet om dag in dag uit een schaal in de volière te plaatsen. De eerste dag zullen de vogels zich wellicht gretig wassen, de dagen erop zullen zij het “badwater” gewoon negeren!
Ook bij de kweek ik badwater van een onmiskenbaar belang. De oudervogels zullen zich vaak gaan wassen. Bij observatie is te zien dat zij soms nat terug in het nest kruipen. Dit doen ze om het vochtgehalte in de nesten op peil te houden. Ook bij het kippen van het ei is het noodzakelijk dat de oudervogels de nesten kunnen bevochtigen. Dit vergemakkelijkt het kippen, en vermindert de kans dat de jongen sterven omdat ze uit het eitje niet geraken.
Badwater toedienen is één zaak, maar het correct in de ruimte zetten is soms een ander paar mouwen. Natte vogelverblijven wil en kan menig vogelliefhebber missen als kiespijn! Het kan niet anders dan dat er druppels water uit het schaaltje of uit de badgelegenheid gemorst worden! Of het effectief de bodem kan vervuilen, ligt grotendeels aan de liefhebber!
Als men een schaal in de volière zet kan men opteren om een schaal met een grotere diameter onder het effectieve bad te zetten. Anderzijds kan men ervoor zorgen dat de vogels ververst worden heel kort nadat zij hun bad hebben genomen. Zo vermijdt men uitbraken van ziektekiemen, en blijven de vogelverblijven netjes! Ik kan het uit eigen ervaring garanderen dat er soms vogels zijn die zichzelf schoon maken, maar die hun verblijf omtoveren tot een hele vieze badkamer! Dit mag echter geen reden zijn om de vogels geen bad te geven! Het is en blijft de uitdaging voor de verzorger om hierop in te spelen en hier inventief en goed mee om te gaan.
Zorg er echter wel voor dat er voldoende water in de badgelegenheid staat. Zo kan de vogel zijn borst mooi onderdompelen als hij dat wil.
Voor tentoonstellingsvogels is baden ook van een onmiskenbaar belang. Baden kan men laten doen in de kweekkooi, volière of in een oudere tentoonstellingskooi waarin men een bad monteert. Het is altijd beter om niet vlak voor de wedstrijd de vogel te laten baden. Hij moet voldoende tijd krijgen om zichzelf als het ware in de plooi te strijken. Dit kan niet als hij kletsnat zou mee moeten. Zijn kooi zou er ook niet al te katholiek uitzien. Met badwater moet men ook opletten in het tentoonstellingsseizoen, heb ik me eens laten vertellen. Sommige wittinten kunnen blijkbaar grauw ogen na veelvuldig gebruik van badzouten. Dit levert dan uiteraard minpunten op bij de keuring. Het benevelen van de vogels kan ervoor zorgen dat de vogels rustiger worden. Dit kan voordelen met zich meebrengen!
Ook met het tijdstip van toedienen hou ikzelf altijd rekening! Ik probeer om ervoor te zorgen dat de vogels in de voormiddag kunnen baden. De badjes worden weggenomen als ze klaar zijn. Zo hebben ze tot de vooravond om mooi op te drogen. In het geval dat we het badwater later op de namiddag zouden geven, lopen we het risico dat ze niet voldoende droog geraken tegen de avond. Op het moment dat ze dan in rust gaan met een nat vederpak, lopen we het risico dat de vogels serieus ziek worden!
Het baden op zich is ook een prima gezondheidsindicator. Een vogel die in gebrekkige gezondheid verkeert, zal zich niet of nauwelijks wassen. Meestal gaat dit gepaard met vuile en lelijke bevedering, vuile pootjes etc. Vogels die niet gretig baden, beschikken meestal niet over een geode conditie. Op een duiventil is dit immers niet anders. Al bestaan er zonder meer uitzonderingen op deze regel!
Als we het over baden hebben moeten we dus met heel wat zaken rekening houden. Het gaat heus een stukje verder dan een schaaltje zetten voor enkele dagen, in de ijle hoop dat de vogel zich wel zal wassen. Wil men aan zijn plicht voldoen als vogelliefhebber, moet men er toch doordacht mee omgaan. Al lijkt het simpel!
Gilles Peirs