
Ondertussen zit het kweek- en speelseizoen er weeral een tijdje op. Tijd voor onze vogels om hun vederkleed te hernieuwen. Sommige vogels gaan op het normaal, verwachte moment in de rui. Bij andere start de rui later dan verwacht of soms helemaal niet. De kweekvogels, die zich gans het seizoen kunnen uitleven in de kweekruimte, gaan net zoals de vogels in de vrije natuur, meestal vlot in de rui. Maar voor de opgekooide speelvogels is dit soms een gans ander verhaal. Deze geraken soms moeilijk of zelfs helemaal niet in de rui. Zeker als ze in hun speelkooi blijven zitten en in elkaars omgeving staan, blijven ze dikwijls lang doorzingen en is de kans groot dat het ruiproces niet tijdig of helemaal niet op gang komt.
Afnemen van hun territorium
Dit jaar had ik ook een tweetal opgekooide vogels die maar bleven doorzingen en waarvan de rui maar moeilijk doorbrak. Omdat ik de indruk had, dat het bij die twee niet goed zou aflopen, besliste ik om in te grijpen. Beiden werden ze uit hun kooi genomen en in een afzonderlijk kweekvluchtje geplaatst in mijn volière. De eerste dagen na de verhuis werd nog wat door gezongen, al was het al direct een stuk minder. Maar algauw ging het zingen helemaal over en kwam de rui uiteindelijk op gang. Ik was dan ook opgelucht. Het afnemen van hen eigen vertrouwde territorium nl. hun speelkooi, had ervoor gezorgd dat hun drift plots snel minderde en ze in de rui gingen. Had ik ze in hun speelkooi laten zitten en laten staan op hun vertrouwde plek dan waren ze waarschijnlijk niet zo snel in de rui gegaan. Eenmaal de rui zich goed had doorgezet en hun drift voldoende afgezwakt was, werden ze samen gelaten met de andere vogels die al wat langer aan het ruien waren.
Allen tezamen in grote ruimte
Ik ben voorstander om alle vogels samen te laten tijdens de rui- en rustperiode. Ik let er wel op dat hun drift voldoende afgezwakt is alvorens ze de groep mogen vervoegen. Hun gemeenschappelijk verblijf bij mij bestaat uit 7 aanpalende vluchtjes waarvan de tussendeurtjes openstaan. Zo verblijven ze tezamen, maar hebben ze toch nog altijd de mogelijkheid om zich af te zonderen als er even wat ruzie ontstaat met één van hun medebewoners.

Door het verblijf in deze grote ruimte hebben ze alvast de mogelijkheid om naar believen de vleugels te spreiden, wat hen algemene conditie zeker ten goede komt. Het leven in groepsverband geeft hen ook wat extra prikkels en zorgt er tevens voor dat ze actief bezig blijven.
Extra bijvoeding
De ruiperiode vraagt enorm veel energie van onze vogels. Belangrijk is dan ook dat ze in deze periode wat extra worden bijgevoederd. Wat extra vetrijke zaden en wat vitamines zijn tijdens deze energie-slopende periode zeker op hun plaats.
Persoonlijk geef ik tijdens de rui, naast een goede ruimengeling en onkruidzaden, volgende bijvoeding. Let wel dat dit een eigen keuze is en andere soortgelijke producten evengoed kunnen gebruikt worden om tot hetzelfde resultaat te komen.
De portie bijvoeding die om de 2 dagen vers wordt verschaft, bedraagt alles tezamen ongeveer 120 gram (7 grote soeplepels) en dit voor ca. 20 vogels. Volgende ingrediënten zijn aanwezig: 1,5 soeplepel “krachtvoer suskewiet”, 1,5 soeplepel “insect patee orlux”, 1,5 soeplepel “droog eivoer cede kanarie”, 0,5 soeplepel nutribird c15, 0,5 soeplepel gepelde zonnebloempitten, 0,5 soeplepel lijnzaad, 1 soeplepel gezondheidszaden en 1 gram mutavit.
Een keer per week (meestal in het weekend) wordt ook nog eens 1 soeplepel diepvries-buffalowormen, 1 soeplepel diepvrieserwten en 10 ml perle morbide gedrenkt in 10 ml water, toegevoegd.
Bij het verschaffen wordt alles mooi verdeeld over de 7 vluchtjes waarin alle vogels tezamen vertoeven. Door het verschaffen op meerdere plaatsen, vermindert alvast de kans op ruzie of vechtpartijen en kan iedere vogel in alle rust van al dat lekkers genieten en zo de noodzakelijke extra energie opnemen.
Fundamenten voor volgend seizoen
Met deze manier van werken komen mijn vogels meestal gezond en wel door de rui. En uit ervaring weet ik dat, als ze goed door de rui komen, de kans alvast groter wordt, dat ze er volgend jaar weer met volle goesting tegenaan zullen gaan. Het is dan ook nu, tijdens de ruiperiode, dat we de fundamenten leggen voor volgend kweek- en speelseizoen.
Philip Vancauwenberghe