De winter staat weer voor de deur. Voor de vogels die verblijven in buiten-volières, ontstaat dan ook mogelijks het probleem dat hun drinkwater op vorstdagen kan bevriezen.
Ieder heeft zo wel zijn eigen manier van werken om het water ijsvrij te houden. Liefhebbers die thuis zijn, kunnen zelf ingrijpen en het water regelmatig eens verversen, indien nodig. Voor mensen die overdag gaan werken, is dit echter iets moeilijker.
Vermijden van manuele tussenkomsten
Ikzelf hoor nog tot die laatste categorie en kan dus overdag als het vriest niet altijd ingrijpen. Om toch met een gerust hart te kunnen gaan werken bij vriesweer, was ik dan ook genoodzaakt om een oplossing te zoeken, zodat manuele tussenkomsten niet meer nodig zouden zijn. Het uitgewerkt systeem bestaat enerzijds uit een goedkope digitale thermostaat met buitenvoeler en anderzijds uit een aantal warmteplaten, waarop drinkschalen met een extra waterreservoir worden geplaatst.
Alleen in werking indien echt nodig
De digitale thermostaat zorgt voor de algemene besturing van het systeem. Deze is zo ingesteld dat hij pas zijn schakelcontact sluit, vanaf het moment dat de buitentemperatuur zakt onder de 0,5 graden. Het gesloten contact van de thermostaat zorgt er op dat moment voor dat de aangesloten warmteplaten in werking treden. Om “flapping” (aan-uit-aan-uit-…) van het schakelcontact te vermijden, werkt de thermostaat met een “aan/uit”-schakelmarge van 1 graad. Dat betekent dat het schakelcontact, eenmaal in gesloten toestand gekomen, pas terug zal opengaan als de buitentemperatuur terug stijgt tot boven de 1,5 graden (0,5 +1). Zolang de buitentemperatuur dus onder de 1,5 graden blijft, blijven de warmteplaten, eenmaal ingeschakeld, werken.
Met een gerust gemoed naar het werk
Vanaf het moment dat dit volautomatisch systeem in dienst wordt gesteld, kan ik op beide oren slapen en met een gerust gemoed gaan werken. Het systeem doet alles in mijn plaats en grijpt in indien nodig. Door te werken met een thermostaat als besturingseenheid, vermijd ik dat de warmteplaten onnodig actief zijn op de momenten dat er geen gevaar is voor het bevriezen van het water en wordt dan ook niet onnodig elektriciteit verbruikt.
Het gebruikte materiaal
De gebruikte digitale thermostaat heb ik voor een paar euro’s online aangekocht via “AliExpress”. Deze heb ik op een houten plankje gemonteerd. Op de uitgang van de thermostaat heb een stopcontact gekoppeld. Dit vergemakkelijkt het aansluiten van de warmteplaten.
De gebruikte warmteplaten hebben een vermogen van 10 watt. Deze heb ik in een lokale dierenspeciaalzaak aangekocht.
De plastieken drinkschalen heb ik aangekocht in een tuincentrum. Het zijn stevige bloempotonderzetters gemaakt van harde plastiek en hebben een diameter 28 cm. Deze grotere diameter zorgt ervoor dat de onderliggende ijzeren warmteplaat mooi overdekt is en zo zeker niet nat kan worden.
Bovenop de drinkschalen plaats ik een omgekeerde doorzichtige, plastieken bloempot met een diameter van 16 cm. Deze heb ik tevens in een tuincentrum aangekocht
Om het water tot op een hoogte van ca 1cm in de drinkschalen te laten lopen, heb ik op 1 cm van de rand van de plastieken bloempot een 2-tal kleine gaatjes geboord.
Kant-en-klaar systeem versus “eigen fabricaat”
Nu denken jullie waarschijnlijk, al dat werk om zoiets zelf te bouwen, koop dan toch gewoon een “kant-en-klaar”-systeem. Ja, inderdaad dat kan waarschijnlijk ook. Ik opteer echter zelf nogal dikwijls voor een “eigen fabricaat”-systeem. Wat geknutsel van ik altijd leuk !
Philip Vancauwenberghe