Hoe mijn “slechtste” kweekpop plots mijn “beste” kweekpop werd !

Hoe mijn “slechtste” kweekpop plots mijn “beste” kweekpop werd !

Image module

Even een korte inleiding vooraleer ik van start ga met mijn verhaal. Reeds 16 jaar probeer ik jaar na jaar wat vinkenjongen op stok te krijgen. Op 1 jaar na, lukte dit keer op keer met redelijk succes. Niettegenstaande die vele jaren ervaring en toch al van alles te hebben meegemaakt, heb ik vorig kweekseizoen 2017 iets heel speciaal ontdekt. Belangrijk om weten hier is dat ik (zoals vele andere kwekers) altijd LEVENDE buffalowormen aanbied als er jongen zijn. Ik werk het liefst met levende omdat die niet gevoelig zijn aan bederf tijdens warme zomerse dagen. Hou dit dus even in uw achterhoofd bij het verder lezen mijn verhaal.

Nieuwe kweekpop 2015

We gaan even terug naar 2015. Toen kreeg ik van een heel goede vriend een nieuwe kweekpop. Het was een jonge pop die in 2015 haar eerste levenslicht zag. Daar deze pop van het goede ras was, wilde ik deze in eerste instantie reeds in 2016 inschakelen als kweekpop. Door die extra pop had ik nu wel 5 inzetbare kweekpoppen in mijn bezit. Om alles goed onder controle te kunnen houden kweek ik normaal slechts met 4 poppen. Daar de nieuwe pop nogal onrustig was, en mijn andere 4 poppen al wat kweekervaring hadden, besliste ik bij de start van het kweekseizoen 2016 toch nog niet direct te starten met die nieuwe kweekpop. De pop werd voorlopig als reserve gehouden en in een gewoon speelkooi geplaatst.

Toch nog een eerste kans in 2016

Op het einde van het kweekseizoen besliste ik om ze toch nog eens een kans te geven . Ik plaatste ze in de kweekbox van een pop die het op dat ogenblik wat liet afweten. Eenmaal in de box begon ze vrij snel met nestopbouw. Twee dagen later had ze een prachtig mooi afgewerkt nestje gebouwd. Pas uit de speelkooi en al zo snel zo’n mooi nestje bouwen vond ik op dat moment al heel bijzonder. Ondertussen had ik er ook al een 2-jaarse man bijgelaten. Ze legde 5 eitjes en broedde heel vast. Na een 5-tal dagen broeden, deed ik controle van de eitjes en tot mijn grote verbazing waren ze alle 5 bevrucht. Na de standaard broedtijd lagen er dan ook 5 jongen in het nest. Tot hiertoe alles dus perfect. Maar dan, na een 2-tal dagen begon de miserie. Eén voor één stierven de jongen en werden ze uit het nest geworpen. Het is als kweker altijd een triestig  moment als je gestorven jongskes op de grond ziet liggen. Dan denk je even ” t is geen waar he, toeme”. Nadat ik 4 gestorven jongskes had mogen oprapen, dacht ik, met jong nummer 5 mag ik straks ook hetzelfde doen. Ik kon het niet meer aanzien en ik verlegde het laatste nog levende jong bij een andere pop die op dat moment ook jongen had van ongeveer dezelfde leeftijd. Als bij wonder kwam dit jong perfect op en werd het uiteindelijk een mooie gezonde man. Er was dus op het eerste zicht niets mis met de jongen zelf. Maar die pop deed blijkbaar iets verkeerd waardoor de jongen stierven na een 2-tal dagen.

Een tweede kans in 2017

Omdat de pop van goed ras was wilde ik haar in 2017 alvast een tweede kans geven. De start in 2017 was alvast veelbelovend. Ze bouwde terug een prachtig nestje legde terug 5 mooie grote eitjes en na controle bleken die terug allemaal bevrucht te zijn. Binnenkort zou het cruciale moment aanbreken van het uitpikken. Spanning ten top. En na 12 dagen broeden waren ze daar. Het was bang afwachten. Wat zou er gebeuren ? Helaas. Het mocht niet zijn . Na 2 dagen terug hetzelfde liedje. Eén voor één stierven de jongen en werden ze uit het nest geworpen. Terug een serieus “down”-momentje. De laatste 2 levende jongen heb ik gelukkig nog bij een andere pop met jongen kunnen leggen en deze kwamen perfect op. Weer was het dus misgelopen. Na het wegnemen van haar nog levende jongen, startte ze algauw met haar volgende ronde. Terug 5 eitjes. Omdat ik echt wel eens een volle nest jongen van die pop wilde, besliste ik om haar eitjes tijdens het broeden om te wisselen met de eitjes van een andere pop die op hetzelfde moment ook aan het broeden was. Bij het uitpikken van de jongen was het bij mijn “crisis”-pop echter terug dezelfde miserie. Alle jongen stierven na een 2-tal dagen. Het was weer een periode “jongen rapen”. De jongen die uit haar eigen eitjes voortkwamen bij de pleegpop overleefden zonder probleem. Het probleem lag dus 100 % zeker aan de pop en niet aan haar eitjes.

Extra observatie van de pop

Ik had mijn “crisis”-pop nu wel extra geobserveerd op het moment dat de jongen uitgepikt waren. Wat ik had gezien was, dat ze de aangeboden LEVENDE buffalowormen NIET doodklopte en het kopje niet kapotpikte. De buffalowormen werden dus levend gegeven aan de jongskes. Dit doodpikken of doodkloppen van de buffalowormen deden mijn 3 andere kweekpoppen wel.

Het keerpunt

Met dit in gedachten heb ik die pop vanaf haar 3de ronde de eerste dagen dat ze jongen had geen levende buffalowormen meer aangeboden, maar enkel diepvries. En als bij wonder. De jongen groeiden op als kolen en ditmaal geraakten ze zonder problemen over het cruciale kantelmoment van 2 dagen. Het was wel nog constant bang afwachten maar ze haalden dag 3, dag 4 en dag 5. De jongen werden geringd en het zagen er al heel kloeke beestjes uit. Daar ik persoonlijk toch liever met levende buffalo’s werk (geen kans op bederf bij warm weer) besliste ik om na het ringen (op het moment dat het jongste jong 4 dagen was), toch terug levende buffalowormen aan te bieden. Onmiddellijk gaf de pop de voorkeur voor de aangeboden levende buffalo’s en voederde haar jongen uitsluitend nog met levende. Voor mij terug een superspannend moment. Wat zou er gebeuren. Als bij wonder bleven de jongen verder groeien als kolen en kwamen ze perfect op. Dit systeem van werken (eerste 4 dagen enkel diepvries en daarna terug levende) heb ik bij die pop voor haar 3de, 4de en 5de ronde verder toegepast met telkens 4 of 5 gezonde jongen als resultaat. Bij mijn andere 3 kweekpoppen hoefde ik dit niet te doen. Die kregen constant levende buffalo’s en hun jongen kwamen altijd goed op.

Moraal van dit verhaal

Wat kunnen we hieruit besluiten ? Als levende buffalowormen (met kop en al) levend door de pop worden gegeven aan piepkleine jongskes loopt er iets mis. Waarschijnlijk geraakt de minuscuul kleine en tere slokdarm beschadigd door de tandjes van de levende buffalowormen (tandjes hebben ze zeker want ze kunnen appels en wortels eten). Dit heeft dan ook sterfte als gevolg. Eenmaal de jongen wat ouder zijn is blijkbaar de slokdarm voldoende ontwikkeld en sterk genoeg en is alle gevaar geweken. Uit eigen ervaring kan ik nu reeds meegeven dat een leeftijd van de jongen van 4 dagen voldoende is om terug op levende buffalo’s over te schakelen. Zo zie je maar. Door een extra observatie van de pop en daarna een kleine ingreep in het voedingssysteem, lukte het me om van mijn “SLECHTSTE” kweekpop mijn “BESTE” kweekpop te maken. In totaal heb ik van die pop dit jaar (de jongen die werden grootgebracht door de pleegpoppen inbegrepen) 20 mooie gezonde jongen gehad.

Alvast het proberen waard

Als jullie ooit een kweekpop hebt die telkens na een 2-tal dagen haar jongen uitwerpt en je geeft net als ik levende buffalowormen, denk dan misschien even aan dit verhaal en probeer deze “truk” ook eens uit. Wie weet slaag je er dan ook in om van uw slechte pop een goeie te maken. Er zijn natuurlijk nog tal van andere mogelijke oorzaken van sterfte van de jongen. Er is dus zeker geen garantie dat dit zal lukken. Maar het is toch zeker het proberen waard ! Aan alle kwekers alvast veel succes gewenst voor het komende kweekseizoen !!!

Philip Vancauwenberghe

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}