Onze speciale pop deed het weer top!

Onze speciale pop deed het weer top!

Image module

Vorig jaar schreef ik nog een artikel met als titel “Hoe onze slechtste kweekpop plots ons beste kweekpop werd!”. Daarin had ik het over onze ‘speciale’ kweekpop “HILMA”. Deze pop wierp haar eerste kweekjaar en ook de 2 eerste rondes van haar 2de kweekjaar, telkens al haar jongen uit op het moment dat die een leeftijd bereikten van een 2-tal dagen. Door een gerichte observatie van die pop, had ik toen kunnen vaststellen dat ze de aangeboden levende buffalowormen niet dood pikte. De buffalowormen werden dus levend aan de jongskes gegeven. Dit doodpikken of doodkloppen van de buffalowormen deden mijn 3 andere kweekpoppen wel. Met deze vaststelling in het achterhoofd besliste ik toen om deze pop enkel nog diepvries-buffalo’s te verschaffen, telkens gedurende de eerste 4 levensdagen van de jongen. De daaropvolgende rondes was er geen sterfte meer bij de jongen en werden ze niet meer uitgeworpen.

Image module

Uitstekende rapport in 2018

Ook het voorbije kweekjaar paste ik bij de betreffende kweekpop, voor iedere ronde opnieuw het aangepaste voedingsschema toe. En opnieuw kwamen haar jongen allemaal goed op. HILMA deed haar uiterste best en behaalde alvast een uitstekend rapport. Haar eerste 3 rondes legde ze telkens 6 eitjes en telkens bleken die ook iedere keer allemaal bevrucht te zijn.

Het broeden verliep altijd heel stabiel. We zagen ze maar heel zelden van het nest. Ze startte telkens met broeden vanaf het 3de ei. Telkens kipten alle 6 de eitjes uit. Daar ik geen eieren raap, was er dan ook iedere keer een groot verschil tussen de eerste uitgepikte jongen en de laatste. Het ringen moest ik dan ook telkens spreiden over een 3-tal dagen. En ongelooflijk maar waar, telkens geraakten alle 6 de jongen op stok. Na 3 rondes stond haar teller dus al op 18 perfect opgebrachte jongen. Wouw!

Nog een 4de ronde

Ondertussen waren we reeds bijna half juli. We twijfelden even. Wat zouden we doen. Ze nog eens laten paren of ermee stoppen en haar laten uitbollen. Ze had trouwens al goed haar best gedaan. Daar ze er echter op dat moment toch nog heel veel zin bleek in te hebben, lieten we de natuur zijn gang gaan en lieten we ze toch nog een 4 de ronde aanvatten. De kweekman werd er op het gepaste moment bij gelaten en weer was ze vertrokken. Ditmaal legde ze 5 eitjes. Weer waren ze allemaal bevrucht. De kweekman die op dat moment al pennen aan het vallen was en nog weinig zong, had blijkbaar toch nog zijn werk gedaan. Het broeden verliep tevens zoals bij haar vorige rondes perfect. Op 21 juli pikten de eerste jongen uit en tegen 23 juli lagen er 5 jongskes in het nest.

Image module

Zwarte vrijdag 23 juli 2018

Haar teller stond op dat moment dus op 23 jongen. Die periode was het echter extreem warm. We bereikten dagelijks middagtemperaturen van om en bij de 35 graden. De jongen hadden het dan ook heel moeilijk door die aanhoudende, extreme hitte. Algauw sneuvelde er eentje, daarna nog eentje, … Uiteindelijk stierven ze allemaal. Voor de laatste jongen was dat op de beruchte ‘zwarte vrijdag’ 27 juli. Toen werd het maar liefst 38 graden en was het zelfs voor de sterkste, nog overblijvende jongen, niet meer houdbaar.

De dag erna zakte de temperatuur gevoelig, maar dat was net iets te laat. De 5 jongen van haar 4de jongen waren ondertussen allen reeds vertrokken naar de vinkenhemel. Trouwens ook bij een 2de pop die op dat moment 4 jongen had, van een 4-tal dagen oud, gebeurde hetzelfde. Alle jongen daar ook gestorven door de extreme hitte.

Uitzonderlijke prestatie

Hadden we die extreme weersomstandigheden niet gehad, dan zou onze ‘speciale’ pop er dit jaar waarschijnlijk in geslaagd zijn om op haar eentje 23 jongen (6+6+6+5) op stok te krijgen. Een prestatie die geen enkel van alle andere ooit ingeschakelde kweekoppen reeds had kunnen voorleggen. Ik ben dan ook heel blij en ook wel een beetje fier, dat ik die pop niet heb afgedankt omdat ze steeds haar jongen uitwierp in het begin van haar kweek-loopbaan. Eenmaal ik wist wat de oorzaak was en haar voedingsschema wat bijstuurde, heeft ze verder een foutloos parcours gereden. Stel je voor zeg, zo’n superpop afdanken. Dat zou pas echt zonde geweest zijn!

Voordeel van kleinschalige kweek

Daar we eerder kleinschalig kweken, met slechts 4 kweekpoppen in aparte vluchtjes, konden we deze pop en meer specifiek, haar manier van voederen, goed opvolgen om zo uiteindelijk tot een oplossing te komen. Bij een grootschaliger systeem van werken of met meerdere poppen in een gemeenschaps-volière, zou het onderscheppen van een dergelijk probleem alvast veel moeilijker geweest zijn. In die omstandigheden zou ons ‘HILMA’ dan ook waarschijnlijk allang de definitieve stempel van ‘SLECHTE’ pop gekregen hebben, terwijl het eigenlijk een ‘SUPER’-pop blijkt te zijn.

Klaar voor volgend kweekseizoen

Ondertussen is ons ‘HILMA’ alweer perfect gerecupereerd van het voorbije, zwaar-belastend kweekseizoen. Tevens is ze heel goed door de rui gekomen en heeft ze terug een prachtig nieuw verenkleed. Als alles verder meezit en ze de rest van de winterperiode nu ook nog goed doorkomt, zal ze er dan ook in 2019 terug volledig kunnen voor gaan.

Philip Vancauwenberghe

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}