
Perillazaad is in menig handel voor vogelzaden te verkrijgen. Het is een plant die bij menig liefhebber bekend is, maar bij bepaalde mensen totaal onbekend zal klinken. Daarom lijkt het me misschien eens interessant om dit zaadje eens in de kijker te zetten in ons A.VI.BO-blad.
De plant zelf komt vaak voor onder haar Japanse naam ‘shiso’. Ook in de Nederlandse taalgebieden wordt deze naam vaak gebruikt om de plant een naam te geven. Er bestaat een groene en een paarse variant van de plant. De balderen gelijken op die van een brandnetel, al zijn de bladeren van de perillaplant iets boller van vorm.
Bij ons zijn de perillabladeren niet echt ingeburgerd in onze keuken. In de Oosterse keuken is dit wel het geval. Dit is makkelijk te verklaren door de herkomst van de plant. Van oorsprong is het een plant uit het Oosterse landschap. Ook in de geneeskunde is het in de Aziatische landen een product dat niet meer weg te denken is. Bij ons wordt de plant door speciale ondernemingen speciaal geteeld voor de uitlevering aan de horeca.
Als de plant goede eigenschappen bevat, dan moet het zaadje dat ook! Met die gedachte gaan we eens kijken naar de eigenschappen die het zaadje in zich heeft om bij te dragen aan een betere gezondheid en conditie bij onze vogels. Want het is immers daar naar dat we als vogelliefhebber/kwekers streven, zo denk ik er toch over.
Perillazaad bevat tussen de 20 en de 50% aan hoogwaardig eiwit. En rond de 46% aan vet. Meer dan de helft van de vetten zouden uit omega3-vetzuren bestaan. Het zaadje bevat ook heel wat zuren. En zoals we weten zijn zuren nodig voor onze vogels voor hun vertering. Ook zijn ze nodig voor het bestrijden van bacteriën in maag en darmen. Met de gedachte dat zuren een noodzaak zijn voor onze vogels zijn er heel wat liefhebbers die appelazijn aan hun vogels geven. Juist de zuren die in bovenvermelde producten zitten hebben onze vogels nodig willen zij gezond zijn. In de natuur is het water die de vogels drinken zuurder. Het water uit de kraan die wij aan onze vogels geven in gevangenschap heeft een andere zuurtegraad dan het water die de vogels in de natuur te drinken hebben. Om hieraan te voldoen moeten wij onze vogels helpen te voorzien in deze behoefte. Het perillazaad is hier een hulpmiddeltje voor.
In de gespecialiseerde handel zal men twee varianten opmerken van het zaad. Er bestaat enerzijds een witte vorm, en anderzijds een zaadje met een bruine kleur. De witte zaden komen van de groene plant, de donkere zaden zijn afkomstig van de purperen plant. Veel verschil in eigenschappen is er niet. Men is dus vrij om te geven wat men wil. Of men kan eventueel de mengeling maken. Moest men met kieskeurige vogels zitten, hebben zij de kans vrij te kiezen welk kleur van zaadje ze binnenwerken…
In de standaardmengelingen voor vinken zal men geen perillazaad aantreffen. Het is echter heel makkelijk los te verkrijgen in de betere speciaalzaak. Als liefhebber heeft men de vrije keuze om het onder de zaadmengeling te doen, onder het eivoer te mengen of te mengen in de portie onkruidzaden. Ondanks het heel graag gegeten wordt door onze vogels, en het heel wat goede eigenschappen bevat is het toch aan te raden om zeker niet te overdrijven hiermee. Het is een vetrijk zaadje, en bij overdaad zou het voor de vogels wel iets te veel van het goede kunnen zijn. Een vogel met een te bolle buik zal immers niet in kweek en/of speelconditie geraken. Zoals het bij alles het geval is, is alles waar een “te” voor staat niet goed!
Gilles Peirs