Schaarste in verse onkruidzaden !

Schaarste in verse onkruidzaden !

Image module

Het prachtig zomerweer met zijn aanhoudende droogte  is een voltreffer voor de fervente zonneklopper en alles wat daar verband bij houd , maar een nachtmerrie voor boer en tuinder . Ook voor onze vogels en voor ons als vogelliefhebber is dit snikheet weer geen zegen .

De meeste vogelverblijven zijn degelijk afgeschermd tegen guur weer en regen maar worden met dit weer herschapen in een mini bakoven met alle nefaste gevolgen voor hun bewoners . Ook vele vogelsoorten in de natuur hebben het moeilijk om voldoende eten te vinden zoals  lijsterachtige , merels , spreeuwen , kieviten en nog andere vogels die in hoofdzaak leven van aardwormen en andere bodeminsecten . Reeds enkele dagen zie op de weide naast mijn deur een zestal Friese ruiters ( een vogelsoort die wij hier maar zelden zien ) verwoed op zoek naar insecten en in de drinkpoel voor het vee vertoeven dagelijks een groep kieviten , en andere watervogels op zoek naar verfrissing en voedsel . Bij de meeste van mijn zangvogels is de rui begonnen en ik tijdens deze periode van het jaar , ben een grote voorstander van het geven van halfrijpe onkruidzaden . Onkruidzaden die ik hier in de omgeving ieder jaar in vrij grote hoeveelheden kan plukken zonder het risico op bespoten voedsel . Dit jaar met deze extreme droogte zijn de onkruidzaden uiterst schaars zelfs van die aard dat het vele werk om deze te plukken de moeite niet loont  . De rui eist het maximum aan energie van een vogellichaam en  zonder een optimale verzorging kan de rui heel wat slachtoffers eisen . Vogels die tijdens de rui enkel een bakje zaad en water voorgeschoteld krijgen ontberen heel wat noodzakelijke voedingstoffen . Om de schaarste van de noodzakelijke voedingstoffen op te vangen geef ik dit jaar een extra voeding die bestaat uit een volgende samenstelling :

  • 1 kilo krachtvoer
  • 1kg Frutti paté
  • 1 pak van 800 gr insecten paté
  • 1kg onkruidzaad
  • ½ kg gepelde zonnebloempitten

Dit alles meng ik goed door elkaar en dat geef ik 2 x per week a rato van ongeveer 1 koffielepel per vogel . Tot op heden zitten mijn vogels ( inclusief mijn vinken die aan de rui zijn begonnen ) in een prima conditie . Wonderen verwacht ik daar niet van want wonderen in de vogelwereld bestaan niet maar mijn eerste bevindingen geven een goed resultaat .

Walter Vandevoorde

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}