Spirulina, een topper als vogelvoedingssupplement ?

Spirulina, een topper als vogelvoedingssupplement ?

Image module

Ondanks ik na al die jaren ervaring als vogelliefhebber , niet alles geloof wat  de reclamemedia aan vogelvoeding en alles wat er bij hoort ,  in de handel brengt , ben ik daar anderzijds niet blind of doof voor . De tijd van het traditionele bakje zaad en water als  enige voedingsbron voor de vogels die in beschermd milieu gehouden worden , behoort voor de meeste vogelliefhebbers/kwekers , reeds een tijd tot het verleden

Wetenschappers en vogelvoedingsdeskundigen hebben sedert eind vorige eeuw een enorme vooruitgang geboekt in de samenstelling en het optimaliseren , van de diverse vogelvoeders  . Dank zij hun inspanningen en die van de vooruitstrevende vogelliefhebber/kweker , is het houden en kweken van vogels  , een flink stuk eenvoudiger en rendabeler geworden . De vogelliefhebberij heeft sedert het importverbod van de meeste uitheemse vogels en de afschaffing van de vogelvangst , een ware metamorfose ondergaan . Wie nog verder vogels wenste te houden was aangewezen op vogels afkomstig uit de kweek . De kweek van gedomesticeerde vogels zoals kanaries , zebravinken , grasparkieten enz…  was reeds volop aan gang maar de kweek van vele andere soorten ,met in het bijzonder de inheemse vogelsoorten , stond dien tijde , volledig in zijn kinderschoenen .  De vogelkweek kan men onderverdelen in diverse categorieën  met als voornaamste : 1) vogels welke kunnen gekweekt worden met uitsluitend plantaardige voeding   2) vogels welke  kunnen gekweekt worden met een aangepaste combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten   .  3) vogels welke enkel kunnen gekweekt worden met dierlijke eiwitten   . Welke van de drie soorten men ook houd en/of kweekt een goed uitgebalanceerde voeding waar alle benodigde voedingsstoffen in aanwezig zijn , is een absolute must . De traditionele zaden en granen bevatten niet alle noodzakelijke stoffen om een vogel op lange termijn ,  optimaal gezond te houden en nog minder om er met succes te kunnen mee kweken . Mijn eerste nest kanarievogels ( harzerkanaries ) heb ik gekweekt in 1953 , uit een koppel dat ik van mijn vader zaliger , voor mijn plechtige communie ( 1952 ) gekregen had . Als zaad kregen deze vogels ,  platzaad gemengd met raapzaad dat vader geoogst had als zaaizaad voor het oogsten van rapen voor zijn koeien ( mijn ouders waren landbouwers ) . Veel andere zaden waren er dien tijde niet voorradig .  Via de persoon die het ouderkoppel had gekweekt , hadden wij vernomen dat wanneer er jongen waren , wij aan de ouders een hard gekookt ei gemengd met wit brood of een beschuit , moesten geven . De jongen groeiden als kool en een tweede en zelfs een derde nest volgde . IJverig verzorgde ik mijn vogeltjes als de beste , te ijverig zoals later zou blijken , want eenmaal aan de rui verloor ik enkele jongen door een te veel aan hard gekookt ei en verse salade . De jongen waren verzot op vers gekookte eierdooier en verse salade , en lieten hun zaden praktisch onaangeroerd . Het teveel aan vers ei en salade , was volgens de kweker van het ouderkoppel , de oorzaak van darmontsteking en leverziekte , met de dood tot gevolg .  < Aldoende leert men > zegt het spreekwoord en dat was en is tot op heden , voor mij nu 64 jaar geleden , niet anders . Veel keuze aan voeding was er dien tijde niet en de kwekers van toen moesten roeien met de middelen die er waren . Gelukkig is daar met de jaren verandering in gekomen en is vogels kweken dank zij de inzet van de wetenschap en het doorzettingsvermogen van de pionierkweker , een stuk eenvoudiger geworden . Vogels houden en kweken is tot op heden , een stuk van mijn leven geworden . Nieuwe uitdagingen ben ik nooit uit de weg gegaan en steeds maar opnieuw blijf ik mij verdiepen in het theoretische en  praktische  van de vogelliefhebberij . < Stilstand is achteruitgang > en dat is in de vogelliefhebberij niet anders . Nu terug naar de inhoud van het in bovenvermeld opschrift van mijn artikel .  Wat is Spirulina ?   Spirulina is een microscopisch kleine spiraalvormige blauwgroene alg , met een hoog voedingsprofiel . Spirulina bevat 11 vitamines , 10 mineralen en 18 aminozuren . Het wordt beter opgenomen dan de meeste synthetische vitamines en is daarom een goede vervanger van de multivitaminen – supplementen . Wetenschappers verkondigden recentelijk , dat Spirulina , het immuunsysteem van mens en dier , drastisch verhoogt . Wat betekend dit voor de kweker ?  Spirulina gebruikt men het best gemengd in ei of krachtvoer of in insectenpaté , met een dosering van 5 a 10 gr Spirulina ,  per kilo voeder . In water is Spirulina ,  minder goed oplosbaar door zijn vetachtige structuur . Het gebruik van Spirulina bevorderd de vruchtbaarheid en het uitkomen van de jongen .  Zieke vogels herstellen vlugger en de kwaliteit van het beendergestel en bevedering wordt er door bevorderd . Naast al deze , worden nog tal van goede eigenschappen aan het gebruik van Spirulina , toegewezen .  Al deze gegevens heb ik niet zelf ontdekt daar is mijn wetenschappelijke kennis meer dan een maatje te klein voor . Gerenommeerde wetenschappers uit diverse landen en vele ervaren kwekers , zijn het eens : Spirulina behoord  tot een der beste voedingssupplementen ter wereld  .  Topreklame en werkelijkheid zijn twee verschillende onderwerpen en de echte waarheid ligt zoals bij vele andere zaken , waarschijnlijk zowat in het midden . Persoonlijk gebruik ik Spirulina sedert een vijftal jaar in mijn ei of krachtvoer en met gunstig resultaat . Een zaak staat vast , sedert ik Spirulina gebruik heb ik nooit meer last van een gebrekkige of slordige bevedering , of van afgebroken pennen . Baat het niet voor alles , het schaad zeker niet ! Met alle eerbied voor de mening van anderen , maar ik blijf het beslist verder aan mijn vogels geven .

Walter Vandevoorde

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}