Met vallen en opstaan !

Met vallen en opstaan !

Image module

Bovenvermeld opschrift maakt deel uit van diverse bezigheden in het leven van ieder mens en dit was voor mij als vogelliefhebber / vinkenier in 2019 niet anders . De winterperiode 2018-2019 hadden al mijn vinken goed overleefd en aan de hand van hun conditie en gezondheid  had ik alle reden om tevreden te zijn en hoge verwachtingen te mogen stellen , wat de resultaten van het komende kweek en speelseizoen 2019 betrof . Maar helaas , het kan verkeren zij Bredero , en dit werd mij al vlug duidelijk .

Een week na het opkooien in de kweekboxen verloor ik een van mijn beste kweekpoppen en kort daarna vond ik mijn beste kweekman dood in zijn kooi . Dit voor allebei zonder enige duidelijke reden van hun doodsoorzaak  . Als vervanger van mijn kweekman had ik een driejarige zoon van mijn overleden kweekman als reserve kweekvogel in petto . Al vlug had ik een pop met volle nest tijd om de kweekman er bij te laten . Groot was mijn verbazing , want ondanks deze kweekman reeds op volle drift was , gunde hij de nochtans paardriftige pop geen blik , en bleef hij eerder schuw en op afstand van haar plaatsnemen . Na een paar dagen volgde het eerste ei gevolg door nog 4 eieren . Zoals verwacht waren alle eieren onbevrucht . Geen wonder want mijn kweekman bleef steeds stoïcijns op afstand van de pop plaatsnemen . Een tweede pop had ook een vol nest dan maar de kweekman er bij met de hoop dat het ditmaal met deze pop beter zou lokken . Helaas , opnieuw keek mijn kweekman niet naar de pop om . 5 eieren volgden met opnieuw geen bevruchting .Ondanks ik het daarna nog meermaals geprobeerd heb heeft deze man met geen enkel pop willen paren .  Dan maar een andere kweekman ingeschakeld . Deze kweekman had wel aandacht voor de aangeboden pop , maar deze ditmaal minder voor hem en dit kwam omdat zij gedurig de zang gehoord had , en nog hoorde , van die man die niet wilde paren , met als resultaat opnieuw onbevruchte eieren . Dan maar de eerste kweekman verwijderd  buiten het gehoor van mijn poppen  en dan begon het stilaan te beteren en volgden de eerste bevruchte eieren en jongen . Helaas ,  tot het zover was , was mijn eerste ronde reeds verloren . Mijn 2de ronde verliep gelukkig dan ook vrij normaal en uit 4 nesten die volgden kweekte ik nog 11 jongen waarvan 7 mannen en 4 poppen . Mijn speelseizoen 2019 was er ook een van vallen en opstaan . Mijn vrouw haar vaste speelvogel van 8 jaar ,  een vaste vogel van 500 en meer , behaalde dit jaar niet meer de getallen van weleer en bleef gedurig hangen in de middenmoot . Nochtans scheen zijn conditie en gezondheid goed . De reden van die mindere resultaten  was mij een raadsel . Een paar jonge beloften , kwekelingen van 2 en 3 jaar oud speelden eveneens wisselvallig en dit alles zonder enige wijziging aan hun voeding , verzorging of huisvesting . Het voorbije speelseizoen heb ik weken last gehad van een vink ( een losgelaten of ontsnapte ) die gedurig in de nabijheid van mijn erf zat te zingen  . Een keiharde zanger met een brekerslied . Was zijn aanwezigheid de oorzaak van het minder goed presteren van mijn speelvogels ? Enfin , wie zal het zeggen ! Eenmaal het kweek en speelseizoen voorbij werden mijn vinken zoals ieder jaar , in hun ruiruimten geplaatst voorzien van al het nodige om vlot door de rui te komen . Dit scheen op het eerste zicht aardig te lukken tot op het einde van September op 1 week tijd ik er drie , waaronder mijn vrouw haar beste speelvogel , dood vond in hun ruibak . Ik heb door de jaren heen al aardig wat ervaring met vinken maar de reden van deze sterfgevallen , kon  en kan  ik nog steeds , niet thuiswijzen . 2019 is voor mij als vogelliefhebber /vinkenier er een van vallen en opstaan . Maar daarom geef ik de moed niet op en kijk ik reeds hoopvol uit naar wat 2020 te bieden heeft . Vogels houden , inclusief botvinken , is geen exacte wetenschap . Maar juist dat vallen en opstaan maakt onze hobby zo boeiend .

Walter Vandevoorde

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}