Nieuwe maatregelen covid-19 (18 maart 2020)

Nieuwe maatregelen covid-19 (18 maart 2020)

Beste vinkeniers, hieronder een kleine samenvatting van de maatregelen die van kracht zijn in de strijd tegen het Covid-19 (Corona).

Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden:

 • Behalve om naar het werk te gaan
 • Behalve voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen);
 • Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren.
 • Samenscholingen zijn niet toegestaan.

Bedrijven zijn – ongeacht hun omvang – verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.

 • Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de 2 werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.
 • Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van nietnaleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.
 • Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.

 • Daarnaast zal de toegang tot supermarkten worden gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten).
 • Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.
 • Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven, met inachtneming van de instructies op het vlak van social distancing.
 • Wat kappers betreft, wordt per kapsalon één klant tegelijk toegelaten

Het openbaar vervoer moet zodanig worden georganiseerd dat social distancing kan worden gegarandeerd.

Reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd, worden tot en met 5 april verboden.

Markten in de open lucht worden gesloten. Voedingskramen zijn alleen toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn.

Waarom deze maatregelen?

Afstand houden van elkaar is een goede manier om besmetting met corona te vermijden. Je kan natuurlijk niet altijd en in alle situaties afstand houden van elkaar. Maar als er bijeenkomsten van mensen zijn waar je niet absoluut hoeft te zijn en waar je dicht bij elkaar gaat staan, ga er dan niet naartoe. Zeker niet als je kwetsbaar bent voor COVID-19, zoals ouderen (65+) of mensen met een verminderde weerstand. Elke bijeenkomst waar je niet naartoe gaat, vermindert de kans dat de ziekte er wordt doorgegeven.

Welke bijeenkomsten of plaatsen kan je vermijden?

Heel wat bijeenkomsten, evenementen, feesten etc. worden afgelast. Om te beslissen naar welke andere bijeenkomsten of plaatsen je wel of niet nog gaat, neem je deze afwegingen in overweging:

 1. Aantal mensen dat samenkomt. Hoe meer mensen ergens samenkomen, hoe groter de kans dat er personen met COVID-19 zijn en er kans is op overdracht van de ziekte.
 2. Hoe dicht gaan de mensen bij elkaar staan (intensiteit van het contact). Nauw contact (minder dan 1 meter, zoals dicht opeengepakt staan tijdens een concert) zal uiteraard tot meer overdracht van infectieziekten leiden dan een vluchtig contact (zoals elkaar passeren in de gang).
 3. De duur van het contact tussen mensen die samenkomen. Een langer contact is meer risicovol voor ziekteoverdracht dan een kort contact.
 4. De beslotenheid van de ruimte waar mensen samenkomen. In een afgesloten of slecht geventileerde ruimte is er meer kans dat een ziekte wordt overgedragen. Activiteiten in openlucht zijn minder risicovol.
 5. Opletten voor kwetsbare mensen. Bij COVID-19 weten we dat vooral oudere mensen een hoger risico hebben op ernstige ziekte. Kinderen worden niet ernstig ziek door COVID-19, maar kunnen de ziekte wel verspreiden (ook als ze weinig of geen symptomen hebben). Kinderen dicht samenbrengen met ouderen (65+) is geen goed idee.
 6. Hoe haalbaar is het om een bijeenkomst te schrappen? In veel situaties kan je niet anders dan (dicht bij mensen) bijeen te komen. Het gaat er niet om nergens meer bij elkaar te komen, maar vermijd wat mogelijk is.
 7. Kan je de activiteit niet uitstellen?

Sommige activiteiten waar je mensen bijeenbrengt zijn nu eenmaal noodzakelijk. Uiteraard gaan die gewoon door. Andere activiteiten (zoals een schoolfeest) zijn uitstelbaar zonder al te veel ernstige gevolgen.

Waarom nu deze maatregel?

Drukke bijeenkomsten van mensen vermijden is vooral nuttig in een periode waarin een ziekte zich lokaal verspreidt in een bevolking, maar in beperkte mate. Dat is precies de periode waarin we nu in België zitten met de verspreiding van COVID-19. Zo’n maatregel is veel minder nuttig als een ziekte al wijd verspreid is, want dan kan je verspreiding nauwelijks nog vertragen.

Hoe past deze maatregel in de strategie om de uitbraak van corona tegen te houden of te vertragen?

Tot nu toe hebben we de uitbraak van corona in ons land afgeremd op 2 manieren:

 • Patiënten die besmet raakten met corona, werden zo snel mogelijk opgespoord en geïsoleerd. Hun contacten werden opgespoord, ook geïsoleerd als nodig of kregen een waakzaamheidsadvies (contact tracing). Deze techniek is binnenkort niet meer mogelijk: naarmate er meer patiënten komen en minder mensen getest worden, is contact tracing geen geschikte techniek meer om een ziekte-uitbraak te vertragen.
 • Iedereen is mee verantwoordelijk om de overdracht van ziekte te beperken. Dat kan individueel door individuele hygiëne te respecteren: geen handen geven, hoesten in een zakdoek, thuis blijven als je ziek bent etc.

Daar komt nu deze “sociale hygiëne” bovenop: bijeenkomsten van mensen verminderen om zo de verspreiding van corona te vertragen.

Operationeel gezien gaan we nu de federale fase van het crisisbeheer in, wat betekent dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten.

 

Bron: https://www.zorg-en-gezondheid.be/versterkte-fase-2

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}#main-content .dfd-content-wrap {margin: 0px;} #main-content .dfd-content-wrap > article {padding: 0px;}@media only screen and (min-width: 1101px) {#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars {padding: 0 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars > #main-content > .dfd-content-wrap:first-child {border-top: 0px solid transparent; border-bottom: 0px solid transparent;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width #right-sidebar,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width #right-sidebar {padding-top: 0px;padding-bottom: 0px;}#layout.dfd-portfolio-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel,#layout.dfd-gallery-loop > .row.full-width > .blog-section.no-sidebars .sort-panel {margin-left: -0px;margin-right: -0px;}}#layout .dfd-content-wrap.layout-side-image,#layout > .row.full-width .dfd-content-wrap.layout-side-image {margin-left: 0;margin-right: 0;}