Eindelijk de waarheid !

Eindelijk de waarheid !

De waarheid moet ge soms van een ander horen of ergens lezen ! Op een zetting zei Marc , bestuurslid van St D Westrem , : “ Ik heb iets voor u “ . Ik was al aan het denken of ik thuis nog een lege kooi had , maar het was geen vink maar een krantenknipsel uit het nieuwsblad .  Toen ik de tittel las was ik verkocht en blijer dan met mijn wens ! In grote vette letters stond daar : “ Weg met yogamatten en mindfulness, zet u op een stoeltje en tel de suskewiets !”

Op één van de bijgevoegde foto’s staat een mooie dame die kijkt naar een bord met daarop “ Paradijs” , een café op de grens van West- Vlaanderen en de Walen . De dame is journaliste Lotte Debrouwere die zich de ganse zomer gaat verdiepen in het leven op dit mooie landsgedeelte ,ze is nu al onze heldin want wij zijn de eersten , de vinkeniers ! In de vroege morgen begeeft ze zich naar de reke en ziet daar de Vlamingen en Walen schouder aan schouder zitten met het krijt in aanslag om de suskewieten streepsgewijs op de regel te brengen . Ze hoort het goed , suskewiet en geen suskeweeuw , waals . De eigenaars spreken niet dezelfde taal , de vinkjes wel , en zonder problemen ! Deelnemer Freddy heeft wel een probleem , niet zijn gewicht van 150kilo maar zijn vink zingt niet meer , in de vroege ochtend wel ! Hij is ook voorzitter van de maatschappij “ Zonder vrees “ en zit daar nu troosteloos tussen al de andere suskewieten , zo ziet onze dame het toch , maar geen nood , vinkeniers kunnen tegen een stootje! Ze is eigenlijk wat onder de indruk van het gebeuren , ook al gebeurt er daar niet zo veel , en toch ! Ze geeft zichzelf de raad van het ooit ook eens te doen , niets moet maar het gevoel moet uniek zijn , daar gewoon zitten een uur aan een stuk , op een zondagochtend terwijl de wereld nog slaapt , zon wind of hemelwater , alles hoort tot het spel , uniek en met niets vergelijkbaar ! En ze schrijft de waarheid , ik citeer : “ Weg met de Yogamatten , mindfulness en dure queestes om verbinding te zoeken met jezelf . Zet u op een stoeltje en tel de suskewietjes. Dat is het paradijs . De rust , de zen en de hele zingevingssanteboetiek . Smijt ook uw gsm weg ! Mooi , eerlijk en de waarheid ! Raar maar waar maar Freddy heeft geen gsm , ze moeten zijn vrouw maar bellen en hem aan de lijn roepen , probleem opgelost . Hij is beenhouwer en vat zijn leven samen in drie zinnen : “ Ik slaap gelijk een zwijn , ik heb plezier gelijk een zwijn en werk als een zwijn “ . Ook een horloge heeft hij niet , de zon zegt hoe laat het is , zeker als ze al schijnt als hij uit het café komt , dan weet hij dat hij het zal mogen uitleggen . Na de zetting is het verzameling geblazen in het café “ Paradijs” waar Kenny en Charlotte zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt ,pure nostalgie want het volkscafé verandert veelal in een danstempel . Het café zit vol met vinkeniers en mensen met een verhaal en nood aan gezelschap , een snoepwinkel voor de journaliste Lotte ! Ze vat de dag en het bezoek aan “ Het paradijs” samen op een manier die alleen vakmensen beheersen : “ Het Paradijs waar men voor elkaar zorgt , een pint drinkt , in vrede leeft met de schoonmoeder en een vink uitzet . In de verte klinkt vreedzaam wiet , wiet ,suskewiet !

Mooi , mooi en de waarheid en dan nog verwoord door iemand die leek is in de materie van onze hobby , het gevoel zat goed en de waarde van de rust is nogmaals bevestigd ! Eindelijk weten we waarom we er nog allemaal zo goed uitzien , een uurtje zetten , een pintje drinken , wat zeveren en lachen en vergeten dat het vrouwke met het eten zit te wachten ! Ik kon niets anders verzinnen , sorry .

Dank aan liefhebber Marc Van Huffel voor de tip en aan journaliste Lotte voor de  echte waardebeschrijving van onze hobby, veel succes gewenst met uw zoektocht in het land van de “gewone eerlijke werkmens “

Bron : Het Nieuwsblad – Lotte Debrouwere

 

Lucien Van Gent

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}