Biergist

Biergist

Image module

In de duivenwereld is het een gekend product. Quasi elke duivenmelker heeft wel een pot biergist in zijn kast staan. De producenten van duivenvoeders en supplementen spelen hier handig op in. Gaan we gaan kijken in het gamma van deze producenten, dan zien wij dat ze steevast biergist produceren. Het kan niet anders dan dat daar veel vraag naar is van de kant van de duivenmelkers. In de vogelhouderij en de kweek zien we het veel minder frequent. Ook is het aanbod bij de producenten een heel stuk minder. Dit zal waarschijnlijk te wijten zijn aan het feit dat in onze tak van de sport hier een stuk minder vraag naar is. Maar is deze reden gegrond?

Onder de gisten zijn er twee hoofdgroepen te onderscheiden. Enerzijds heeft en de gist dat gebruikt wordt in de bierbrouwerijen. Langs de andere kant heeft men de gist dat gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. Gisten zijn eencellige organismen, er bestaan verschillende soorten en officieel worden ze gecategoriseerd onder de schimmels.

De biergist dat het meest gebruikt wordt komt voort van het brouwproces van bier. Het is niet het zuivere product dat gebruikt wordt om het bier te doen gisten. Als we spreken over biergist dan hebben we het over een restproduct van het brouwproces. Hetgeen overblijft wordt gedroogd en gemalen. Tijdens het drogen van de gist gaan echter heel wat vitamines en bouwstenen verloren.

“Levende” biergist daarentegen is een zeer hoogwaardige bron van voedingsstoffen. Hij komt terug tot leven als er water aan toegevoegd wordt. De levende biergist bevat enzymen dat zorgt voor een betere fermentatie, omzetting –en vertering van het voedsel dat de vogel opneemt. Het helpt dus om uit de voeding waardevolle stoffen en vitamines te gaan onttrekken. Bij het geven van biergist kunnen dus meer en efficiënter hoogwaardige stoffen uit de voeding worden onttrokken. Reken daar de waardevolle stoffen bij dat de biergist op zich bevat, dan is het plaatje compleet! Levende biergist verliest ook wel van zijn kwaliteiten en eigenschappen naarmate het ouder wordt.

Biergist bevat vooral B-vitamines, deze dragen bij aan een optimale energievoorziening en stimuleren de aanmaak van rode bloedcellen. Het is ook een zeer grote bron van eiwitten, ook is biergist rijk aan verschillende soorten aminozuren.

Door zijn hoog eiwitgehalte en schat aan aminozuren biedt biergist zijn voordelen bij de kweek. Ook een vogel die moet aansterken (door ziekte of andere omstandigheden) heeft baat bij het toedienen van biergist. Het zal de eetlust van de vogel stimuleren en hem helpen om de noodzakelijke voedingsstoffen beter op te nemen. Door de enzymen die in biergist zitten zal het ook de darmwerking ten goede komen.

In de duivenwereld wordt biergist over het algemeen met het hoofdvoeder vermengd. Het wordt over de zaden gestrooid die eerst een klein beetje bevochtigd worden. Duiven krijgen dagelijks ( of meermaals) een verse bak zaden aangeboden. Zij nemen het na toe dienen vrijwel meteen op. Het voederen van een speelvink verloopt net iets anders. De vink krijgt zijn zaad meer als rantsoen aangeboden. Waarmee ik wil bedoelen dat hij 1 of twee maal per week een verse bak met zaden voorgeschoteld krijgt. Het zaad bevochtigen, biergist over strooien en een kleine week laten staan, zal zo zijn nadelen hebben. Ook omdat de vink zijn zaden pelt heeft men telkens een zeker verlies aan voedingsstoffen dat hij op deze manier niet zal binnenkrijgen. Het toedienen via het drinkwater is ook geen goed idee.

Tijdens de winter doe ik dat in een beetje eivoer voor mijn vogels. Eens per week krijgen al mijn vogels 1 koffielepel rul eivoeder aangeboden. Hierop strooi ik dan een beetje biergist. Ik doe dit al enkele jaren, en ik ondervind dat ook het verenkleed bij mijn vogels er niet lelijker op is geworden. Door zijn aansterkende eigenschap biedt biergist uiteraard ook zijn voordelen tijdens de ruiperiode. De periode bij uitstek waarbij vogels alle essentiële en noodzakelijke voedingsstoffen broodnodig hebben!

Ik ben ervan overtuigd dat het natuurproduct dat biergist is zeker zijn plaatsje verdiend in het lijstje van nuttige voedingsmiddelen voor onze vogels. Om goed te zijn hoeft het niet altijd uit een flesje te komen waar een grote commerciële naam en veel tamtam opstaat. Biergist is een zuiver natuurproduct dat vrij goedkoop is. Het bestaat onder diverse merknamen in de handel. Sommige producenten verkiezen om hier en daar nog een vitamine aan bij te voegen. Het is aan de liefhebber om uit te maken of dit voor zijn vogels van belang is. Indien men ergens de weg weet naar een plaatselijke brouwerij, dan kan men voor een licht prijsje wat biergist daar gaan bemachtigen. Het zal dan wel eerder in een vloeibare toestand zijn. Opgelet! Bewaar dit product in een koele en donkere ruimte, bij blootstelling aan lucht,- licht, -en zon gaat het product stevig gisten en in proportie flink toenemen. Wil men goed overeen komen met moeder de vrouw, dan doet men er goed aan bovenstaande regels in het achterhoofd te houden!

Gilles Peirs

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}