De A.Vi.Bo.-mail – jaargang 2 – nummer 47 – 08 november 2023

De A.Vi.Bo.-mail – jaargang 2 – nummer 47 – 08 november 2023

Beste lezer  ,

 

Na een onvervalste Allerzielenstorm lijkt de natuur op zoek naar stabiliteit. Het feit dat veel bomen nog stevig in het blad stonden veroorzaakte op tal van plaatsen behoorlijke stormschade.

 

De voorbije storm doet niks af van de jaarlijkse kerkhofgang.

Graven werden netjes gemaakt en vervolgens plaatste men – als teken van blijvende herinnering – bloemen bij de dierbaren.

 

Lucien van Gent kent net als ons de gebruiken bij het  hoogfeest van Allerheiligen en Allerzielen en pent dit neer.

In “November? Neen, dank u.” neemt hij ons mee naar de tijd van toen om met een knipoog naar de actualiteit uiteindelijk het wedervaren binnen een vinkeniersmaatschappij te verhalen.

 

In de nacht van 09 op 10 november wordt wereldwijd de Kristallnacht herdacht. In 1938 worden op aangeven van de nazi’s, Joden uit hun huizen gesleurd, waardevolle zaken afgenomen en voor het overige wordt alles vernield.

Tal van onschuldige mensen worden zwaar mishandeld en zelfs vermoord.

 

Deze gewelddaden zijn een voorteken van de gruwel die dit volk te wachten staat in de 2de Wereldoorlog. Concentratie- en andere vernietigingskampen vormen immers het droevig sluitstuk van de jodenhaat in het Duitsland van Adolf Hitler.

 

Pijnlijk – in het aanzien van de geschiedenis – zijn de huidige vernielingen in de Gaza-streek aangericht door het volk dat zelf een geschiedenis van vernederingen en massamoorden in zich draagt.

 

Na de geslaagde avond  “Oorlogsstemmen” vorige week, dompelt Dirk Jonckheere ons onder in een waargebeurd verhaal. Zoals algemeen bekend, richtte de Duitse bezetter – zelfs in verloren positie – een blijvende gruwelijke slachting aan onder de Joden.

 

In “Jodentrein” verhaalt Dirk het authentieke verhaal van een transport van Joden die verzameld zijn om vernietigd te worden….

 

In het verlengde van deze historische feiten daagt de herdenking aan vele helden in Wapenstilstand.

11 november dwingt ons immers stil te staan bij de gruwel en de gewelddaden van de voorbije wereldoorlogen gekoppeld aan het vaste voornemen van vaderlandslievende troepen, geallieerden en de inbreng van burgers om ons te bevrijden.

Het is onze dwingende taak om de inbreng van tal van moedigen blijvend te herdenken!

 

Hun offer mag immers nooit vergeten worden!

 

Op diezelfde 11 november gaat bij de KM “De Verenigde Vrienden” uit Oostrozebeke hun alom geroemde kooiententoonstelling plaats.

Na de toeloop van het voorbije weekend bij de vrienden uit Kuurne hoop ik dat tal van liefhebbers de weg zullen vinden naar dit gezellig gebeuren.

 

Tijdens voorbije kooien- en vogeltentoonstelling in Kuurne overlegde het dagelijks bestuur van de Officiële Zangkeurraad rond de geplande cursus. De eerder matige interesse dwong er ons toe om creatief te zijn.

Alle geïnteresseerden ontvingen inmiddels hun uitnodiging met de nodige instructies.

 

We hopen dat de kandidaten heel wat opsteken om vervolgens het gild van ons officiële zangkeurders te vervoegen.

 

Wanneer we het hadden over herdenken, kunnen we makkelijk de link leggen naar de hulde die wordt gebracht aan kampioenen uit het voorbije jaar.

Jordi Vanhouteghem neemt ons mee naar het feestgebeuren bij de KM “De Blauwbekken” in Nokere.

 

Dat dit geen gewoon feestje is, blijkt uit zijn verslag!

De titel “Geen kampioenenviering maar een kampioenenweekend” verraadt alvast het groots opzet van de hulde bij deze vereniging.

 

Alvast heel wat ideeën …..voor andere maatschappijen??

 

 

 

§§§§§

In bijlage vindt u de activiteitenkalender voor komende weken.

Uiteraard springen een aantal zaken in het oog naast de kooiententoonstelling in Oostrozebeke van 11 november en die van Meulebeke op zondag 26 november.

Zo herinneren we u allen aan “De Gouden Ringshow” in het weekend van 02 en 03 december en “Het 2de NOFON-championship” in het weekend van 16 en 17 december.

In het kader van deze laatste show nam ons lid van het Bestuursorgaan en ondervoorzitter van NOFON, Dominique Baert, initiatief om een busreis te organiseren naar Putte.

Geïnteresseerd?

Lees alvast de ingesloten oproep tot deelname met een beschrijf van de modaliteiten en vergeet vooral niet in te schrijven!!

We hopen op een talrijke aanwezigheid op de aangekondigde evenementen!!

Uiteraard kunnen onze liefhebbers en andere sympathisanten steeds hun gading en verdere duiding vinden op onze website www.avibo.be en zo telkens de meest actuele informatie inwinnen.

 

§§§§

 

Uw gewaardeerde bijdrage, nieuwtje of weetje wordt – zoals steeds – met bijzondere dankbaarheid en achting ingewacht op rik@avibo.be .

In de rand herhalen we overigens dat:

– aankondigingen en verslagen van vergaderingen (regio, gewest of maatschappij) via Avibo-Admin worden gepubliceerd op www.avibo.be;

– aankondigingen van zettingen en vervolgens de uitslagen enkel via Zettingsoft kunnen worden ingebracht voor publicatie op vermelde website ;

– rouwbeklagen, felicitaties, spoedig herstel en ander Gildeleven (los van vergaderingen) kunnen verspreid worden via onze AViBo-groep op facebook.

 

 

De respectievelijke maatschappijen en individuele inzenders zijn verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens.

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}