Door en voor de jeugd

Door en voor de jeugd

Image module

Beste sportvrienden, bij deze wil ik graag een artikeltje wijden aan wat eigenlijk een maatschappelijk probleem wordt en naar mijns inzien niet zal beteren in de toekomst. Veel oude vermaken zoals de duivensport, de vinken, kaarters en nog zoveel meer zijn stilletjes aan het uitsterven. Ik heb het al aangehaald, het is een maatschappelijk probleem, waarbij sociaal contact tussen de mensen aan het verdwijnen is, ik ga mij hier in de toekomst nog wat over verdiepen wat de oorzaak zou kunnen zijn hiervan, en daar ga ik dan ook en artikeltje proberen van te maken. Maar nu ga ik verder op de vinkensport, waar ik in dit artikel de klemtoon leg.

De vinkensport breidt zich niet verder uit, in de toekomst verergert de toestand; de oude liefhebbers verdwijnen en worden niet vervangen door jongeren. Er gaan er dus eigenlijk meer dan er komen. De jeugd zou het heden ten dage misschien net iets makkelijker moeten hebben dan vroeger het geval was, er is hier en daar al wat literatuur verschenen rond de sport, ook is er internet en eventueel sociale media die ook een hulpmiddel kan zijn voor de startende liefhebber. Vroeger was men veel meer op zichzelf aangewezen dan dat nu het geval is.

Niettegenstaande worden nu minder vinkenliefhebbers geteld dan vroeger. De reden hiervoor kan normaal gezien geen geldkwestie zijn, uiteraard weet schrijver ook dat met de vinken spelen en het kweken waar men heden ten dage op aangewezen is niet gratis is, maar zich met de vinken bezig houden is niet duurder dan op reis gaan, of met een grote auto rijden, of andere luxezaken bezitten en doen.

De reden voor de achteruitgang moet elders worden gezocht. Vinkensport vergt een dosis werk, het is echter geen werk dat opgelegd wordt, werk da op eigen initiatief moet gebeuren, dit vindt eigenlijk geen ingang meer bij de jeugd van vandaag. Theoretische kennis kan overal opgedaan worden, en vrij gemakkelijk zelfs. Theorie is echter een steriel iets als het niet gepaard gaat met ondervinding. Die ondervinding kan de vrucht zijn van eigen koppig werk; niet alle karweitjes zijn aangenaam denk maar aan het reinigen van kooien en volières na het seizoen, de één doet het al wat liever dan de andere, maar goed een sportman die zich niet tot het uiterste inspant zal nooit geen kampioen worden. Dat zelfde geldt ook in de vinkensport. Enthousiasme en onafgebroken inspanning staan borg voor mooie successen, die dan de beloning zijn.

Jonge mensen die bij de minste tegenslag de armen laten zakken, en die opzien tegen alles en nog wat hebben we dan ook weer niet nodig. Ze houden het trouwens niet uit bij ons; en ze zullen het vooral niet uithouden als ze erop uit zijn om achter zogenaamde geheimen te komen, die natuurlijk niet bestaan, of als ze methoden willen toepassen die enkel en alleen maar in het brein van uitvinders ervan, wonderen verrichten.

Maar het is normaal zowel vandaag als gisteren willen de jongeren de ouden overtreffen. Onervarenheid bindt de strijd aan tegen ondervinding. De haast waarmee sommige starters te werk gaan maakt ze week voor alles; voornamelijk voor de lichtgelovigheid. Die lichtgelovigheid is zeer gevaarlijk, want ze wordt uitgebuit door bedriegers, huigelaars en mannen die hun duit in het zakje willen doen, kortom mensen die onze sport vergallen. Een jonge of beginnende liefhebber die in schurkachtige handen valt is van meet af aan verloren. Het geld en de moeite die hij nuttig had kunnen gebruiken besteedt hij slecht. Hij legt dan meteen de vinger op de gapende wonde van onze sport Hij scheert dan alles en iedereen over dezelfde kam. Hij is dan definitief verloren.

Het is onze plicht om de jonge en beginnende mensen die zich in onze rijen scharen, op de vele moeilijkheden van onze hobby te wijzen en op de problemen die zich dag in en dag uit voordoen en waar wij in onze sport mee te maken krijgen. We moeten hun ook zeker zeggen hoe groot het genoegen is als we in de reke zitten naast een vogel die zijn best doet, of wanneer we door onze tuin lopen en onze jonge snaken uit volle borst horen zingen, het kan zelfs nog beter, als we door onze volière of kweekhok, of gelijk wat lopen en we zien een nest jongen, waarbij we kunnen dromen en fantaseren wat ze binnen hier en een paar jaar zullen kunnen bewijzen als ze in de reke komen! Wij zijn dus geen voetballiefhebbers (misschien we maar eerder in bijzaak dan) die ons tevreden stellen om andere mensen sport te zien uitoefenen, De vinkenpiet schept zijn eigen vermaak! Wie echter werk en moeite schuwt, stelt zich best tevreden met het gaan zien van een film.

Vinkensport maakt het mogelijk om genoegen in eigen werk te vinden dat gepaard gaat met een grote wilskracht. Vinkensport ontwikkeld geduld, waarnemingsvermogen redenering, studie, standvastigheid en zelfverloochening. Een vinkenliefhebber is verantwoordelijk tegenover zichzelf alleen. Hij schept zich zijn vreugde. Dat is de ware vreugde, de inwendige vreugde; vergeleken bij haar verbleken alle andere vormen van plezier!

In plaats van valstrikken voor de jongeren te spannen die zich bij ons willen voegen, zal men zich ertoe moeten beperken hun deze elementaire waarheden voor ogen te houden. Aan de ouders en de grootouders die zich tegen hun kandidaat-vinkenliefhebber willen verzetten zullen wij hetzelfde moeten zeggen. We bewijzen de sport geen dienst door de waarheid te verdoezelen, door beginnelingen een rad voor de ogen te draaien. We bewijzen echter wel een dienst door te zeggen aan beginnelingen te zeggen wat de vinkensport is en wat er hen te wachten staat als ze deze sport degelijk willen beoefenen. Alleen diegenen die goed zijn ingelicht en zich bewust zijn zullen “carrière” maken.

Vinkensport is een kunst, maar kunst is niet het voorrecht aan vergrijsde vinkenpieten. De jonge gasten moeten dit zeer goed weten en weten dat ze zich moeten inspannen om in een korte tijd ook kunstenaars te worden. Er zijn in onze sport ook jongeren en beginnelingen te vinden die zich in een minimum van tijd een maximum aan kennis en ondervinding opdoen en die zich van meet af aan opdringen. Zodoende kunnen zij mee met het grootste deel van de oudere liefhebbers. En waarom zouden toekomstige jongeren en beginnelingen niet in staat zijn om ook aan dergelijke krachttoer te beginnen? Maar men moet goed weten, niets komt er zonder moeite. Het geluk is een grillige fee op wie we niet al te veel moeten rekenen. En het is maar goed zo: we hechten vooral waarde aan wat we door eigen werk verkrijgen.

Welaan dan jonge mensen. Er is plaats voor u. Die plaats is ondergeschikt aan uw talent en aan uw werk. Uw werk komt u ten goede: hier zult u oogsten wat u zaait! Men bewerkt zijn eigen genot en men verdubbelt het. Al men zich die geestesgesteldheid eigen maakt, zal men het eens zijn met uw collega’s. Goed geïnterpreteerd is de vinkensport de allermooiste. Ze zal heel wat tijd opeisen, ze zal u onstuitbare vreugde schenken. Nooit zal u er berouw van hebben uw hart met vinken te hebben verpand.

Zo beste liefhebbers dit was een stukje die ik heb geschreven als jonge gast voor andere jonge gasten die graag hun hart zouden wijten aan de vinkensport. Het is intensief maar je krijgt er enorm veel voor terug! Ik hoop dat ik enkele mensen die misschien op twijfel stonden ermee te beginnen over de schreef heb kunnen trekken. Misschien heb ik nog andere mensen kunnen inspireren en zie ik hen binnen hier en een paar jaar langs de reke. Ik ben nu 21 en het is 12 jaar dat ik mijn hart en mijn ziel wijt aan de sport, dit met erg veel vallen en opstaan, met heel wat downs maar toch ook mooie momenten. Ik kan u vertellen dat ik met de jaren meer en meer geniet van deze prachtige sport. Dit wil wat zeggen denk ik. Het is niet enkel het spel op zich, of de sport, het is ook het sociale aspect het samen zijn met andere gepassioneerden door de sport dat het zo fantastisch maakt! Ik hoop dat ik misschien ook andere mensen heb aangezet om anderen te overtuigen van de sport, want mensen het is belangrijk indien we willen dat de sport nog een tijdje blijft voortbestaan.

Ik weet echter dat er initiatiefnemers zijn, indien ik mijn facebook open doe op mijn telefoon (wonderlijk toch wat er allemaal kan) en ik zie foto’s  dat er op een ietwat regenachtige ochtend een man zich inzet om de leerlingen van een lagere school kennis te laten maken met onze sport door een vinkenzetting te organiseren met zijn eigen vinken op zijn oprit, met inschrijving en prijsdeling en alles erop en eraan, dat doet mij als jonge gast toch iets. Zo promoot men de sport, en blijft men niet stilstaan kijken naar de ondergang, dit heet dan initiatief nemen en begaan zijn met de sport, zo’n mensen verdienen een hele grote pluim. Ook mensen die jonge gasten helpen als ze wat willen bereiken zijn van goudwaarde voor onze sport en zorgen dat de teloorgang van de vinkensport wordt tegen gegaan!

Beste vrienden, ikzelf geniet met volle teugen van de sport, en ik hoop dat er velen met mij willen komen meegenieten, tot de volgende!

Peirs Gilles

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}