Infraroodwarmte

Infraroodwarmte

Image module

In feite kent iedereen infraroodwarmte. Indien we worden blootgesteld aan de zon ontvangt ons lichaam de infraroodstralen die geproduceerd worden door de zon. Het grootste verschil tussen de opwarming aan de hand van infrarood en andere manieren van opwarming is de opwarming van lucht. Bij traditionele verwarmingen moet eerst de lucht worden opgewarmd vooraleer het lichaam een gevoel van opwarming ontvangt. Bij infrarood wordt het lichaam direct opgewarmd zonder dat de lucht moet worden opgewarmd. Er is met andere woorden geen luchtcirculatie nodig, en dat biedt een heel aantal voordelen.

Dat een vochtig vogelverblijf nefast is voor de totale gezondheid van een vogel, staat als een paal boven water. Als ik dit schrijf denk ik vooral aan winterverblijven van vogels die door de gure winterse omstandigheden niet voldoende droog zijn. Dit heeft als gevolg dat de vogels wat lustelozer zullen zitten, bacteriën en virussen hebben meer vrij spel om zich te ontwikkelen, in het vroege voorjaar zal een vogel minder snel op drift komen als hij blootgesteld wordt aan vochtige omstandigheden. Een vogel kan maar zo gezond zijn als zijn verblijf voldoende droog is. In vogelverblijven waarin de omstandigheden niet zo goed zijn (weinig instraling door de zon als die al schijnt, te weinig beglazing die zon toelaat in de winter…) kan een infraroodpaneeltje soelaas brengen. Het is in geen enkel geval de bedoeling de hokken op te warmen naar een temperatuur die de huiskamertemperaturen benadert. Wel om door de straling de vochtigheidsgraad gunstiger te maken. Het is stukken beter dan bijvoorbeeld een gedwongen opwarming. Hierbij heeft men een overbrenging van warmte door een luchtverplaatsing. Dit zou onaangename tocht kunnen veroorzaken voor de dieren.

Dit laatste wordt al sinds jaren toegepast in de duivensportwereld. Heel vroeger waren er de dunne plaatjes die in de hokken werden ingewerkt. Deze stak men dan in het stopcontact, zij zorgden voor de opwarming van de vloeren . De voordelen hiervan waren dat de hokken droger werden en dat bij vorst het drinkwater gevrijwaard bleef. Die platen zullen vast en zeker nog op menig hok gemonteerd liggen.  Het nieuwe systeem zijn infraroodpaneeltjes die opgehangen worden. Deze hebben het voordeel dat zij regelbaar zijn naar de behoefte die de liefhebber nodig acht. Zo kan met hieraan een hydrometer (vochtigheidsmeter) koppelen. Deze zijn bij aankoop meestal in pakket geleverd door de fabrikant. Hiermee kan men dan de vochtigheidsgraad instellen, en dit bepaalt dan hoeveel arbeid het paneel zal moeten verrichten. Het is bijgevolg ook een pak energiezuiniger dan de ietwat ouderwetse platen die men inbouwde.

Wat nog een bijkomend voordeel is, is dat de vogel die zich nat heeft gemaakt (door regen of door het nemen van een bad) sneller zal drogen. Hij zal de warmtebron opzoeken net zoals hij dat zou doen in het zonlicht als hij daar voldoende van ter beschikking heeft.

Uiteraard heeft het ook een voordeel voor vogels die niet helemaal gezond zitten. Een infraroodlampje op de vogel richten gedurende een paar keer per dag zal de zieke vogel goed doen. De vogel zal genieten doordat hij zich kan opwarmen. De doorbloeding naar de kleinste haarvaatjes wordt verbeterd. De vogel zal ene betere nachtrust kennen, en de dag erop een stukje fitter zijn. De infraroodlamp is een hulpmiddel bij de revalidatie. Ziekteverschijnselen dienen nog altijd oordeelkundig en met de gepaste medicatie opgelost te worden. Ik heb weet van mensen die een speciale ziekenkooi hebben voor in het geval dat het noodlot toeslaat. Hierin kan men dan altijd een lampje monteren, hetzij veilig in de kooi, of erbuiten. Altijd opletten dat de lamp op een vakkundige manier is afgeschermd. Het is de bedoeling dat de vogel er baat bij heeft, niet dat hij zich eraan verbrandt.

Ikzelf heb goede ervaringen met het op drift brengen met een infraroodlamp. Een vogel die moeilijker op drift komt enkele dagen per week liefst ’s avonds blootstellen aan de infraroodstralen, kan zeker geen kwaad. Een half uurtje per keer volstaat. De vogel zal een betere nachtrust kennen, en zal de volgende morgen een stuk levendiger zijn. Het is een hulpmiddel, waar ik goede ervaringen mee heb. Het is uiteraard geen wondermiddel. Verwacht niet dat je een vogel die op 30 maart nog nauwelijks zingt, na een behandeling zal kunnen zetten op 1 april. Het kan wel net de ondersteuning zijn die de vogel nodig heeft om iets efficiënter en sneller op drift te komen. Indien het een kwakkelend voorjaar is zoals wij dat al vaker hebben ervaren, kan een beetje extra infraroodwarmte zeker geen kwaad volgens mij! De lampjes kunnen in een gewone sokkel van een gloeilamp worden gemonteerd. De lamp hoeft zeker niet van het grootste vermogen te zijn. Het belangrijkste is dat de vogel zich voldoende in de stralingskegel van de lamp van plaatsen. Het is perfect mogelijk om een speelkooi voor een sokkel te plaatsen waarin een dergelijke infraroodlamp is gemonteerd.

Op dit moment zijn we 7 juli 2018, en ik denk niet dat er voorlopig een groot tekort is aan infraroodstraling. De zon doet immers meer dan overuren!

Gilles Peirs

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}