Mijn ervaringen met de kiemzaadvervanger “Perle Morbide”

Mijn ervaringen met de kiemzaadvervanger “Perle Morbide”

Image module

“Perle Morbide”, ook wel eens de wonderkorrel genoemd. Is een pellet die nadat deze doordrenkt is met water, kan gebruikt worden ter vervanging van gekiemd zaad. Je kan deze “Perle Morbide”- korreltjes dus ook gebruiken als basis voor een eivoersamenstelling. Als ik andere kwekers mocht geloven, houd de perle morbide het mengsel waar het wordt aan toegevoegd urenlang rul (vochtig) en tevens zouden de meeste vogels, door de goede smaak, er blijkbaar verzot op zijn. Tevens zou het in vergelijking met gekiemd zaad, minder schimmelgevoelig zijn. Redenen genoeg om na 18 kweekseizoenen “gekiemd zaad” te hebben gebruikt als basisbestanddeel voor mijn eivoersamenstelling, de overstap eens te wagen.

Image module

De omschakeling

In een eerste fase, het voorbije kweekseizoen, heb ik beide producten nog gecombineerd (50% kiemzaad en 50% perle morbide). Vanaf half maart ben ik uiteindelijk volledig op “Perle Morbide” overgeschakeld. De dagelijkse verschafte porties met daarin de perle morbide bollekes, werden alvast gretig naar binnen gewerkt, wat met het kiemzaad soms iets minder het geval was. De samenstelling bleef inderdaad iets langer vochtig (rul), waardoor het door de vogels makkelijker eetbaar bleef. Hetgeen ik op voorhand had gelezen over die wonderkorreltjes, was dus niet gelogen.

Kweekresultaat 2018 en 2019 vergelijkbaar

In 2018 (het laatste kiemzaadjaar) lukte het om met 4 kweekpoppen, 38 jongen op stok te krijgen. Het voorbije kweekseizoen 2019 (het eerste “perle morbide”- jaar), slaagde ik erin om terug met 4 kweekpoppen, 41 jongen te laten opgroeien. De resultaten van beide kweekseizoenen, zijn dus ongeveer gelijk. De omschakeling heeft dus alvast geen negatieve impact gehad op de behaalde kweekresultaten. Ik ben dan ook van plan om volgend kweekseizoen, perle morbide te blijven gebruiken.

Overzicht van de samenstelling van de bijvoeding

Voor mijn 4 kweekpoppen, de kweekman en hun jongen bedroeg de dagelijkse portie bijvoeding, waarin de perle morbide wordt verwerkt, alles tezamen en dikke 100 gram. Daarvan bestaat qua volume ongeveer 30% uit de in water gedrenkte, gezwollen perle morbide-korreltjes.

Hierbij nog eens alles op een rijtje.

Droge bestanddelen

Voor het gemak, meng ik alle droge ingrediënten op voorhand (behalve het vitaminepreparaat) op 1kg eivoer. Het vitaminepreparaat voeg ik pas toe bij het klaarmaken van de dagelijkse portie van 100 gram. Zo ben ik 100% zeker dat de juiste hoeveelheid (1 gr) vitaminen aanwezig is.

 • 1kg droog eivoer inlandse vogels van Orlux
 • 100 ml (10 schepjes van 10 ml) eiwit90 Pieters speciaal
 • 50 ml (10 schepjes van 5 ml) calci-lux
 • 5 ml (1 schepje van 5 ml) spirulina
 • 10 soeplepels nutribird c19

Bij het dagdagelijks klaarmaken van de te verstrekken portie, wordt van de op voorhand gemengde droge samenstelling (zoals hierboven beschreven) 2 bolvulle grote soeplepels genomen en daaraan wordt dan het multivitaminen preparaat (1 gram) toegevoegd. Tot en met de leg was dit Fertivit. Vanaf het moment dat alle poppen aan het leggen waren, werd dit Omnivit.

Vochtige bestanddelen

De vochtige bestanddelen worden niet op voorhand gemengd, maar dagelijks afzonderlijk in de juiste hoeveelheid voor de 100 gram bijvoeding toegevoegd. Deze zijn:

 • 15 ml “Perle morbide” gedrenkt in 15 ml water (samen dus een volume van 30 ml)
 • 1 soeplepel diepvrieserwten
 • 1 soeplepel diepvries buffalowormen

Hoe ga ik nu praktisch te werk?

Daar ik nog ga werken probeer ik het aantal acties per dag te beperken. De bereiding van de bijvoeding gebeurt ’s avonds en neemt slechts een paar minuten in beslag. Het geven van de samenstelling in de vluchtjes gebeurt bij voorkeur (indien mogelijk) ’s morgens.

Image module

Het klaarmaken van de perle morbide

‘s Avonds doe ik 15 ml (3 schepjes van 5 ml) perle morbide in een klein plastieken potje die ik kan afsluiten met een deksel. Daar doe ik 15 ml water bij. Ik sluit het potje en plaats het in de frigo, waar het 24 uur zal blijven staan.

 

Het klaarmaken van de volledige bereiding

De dag erna (terug ‘s avonds), maak ik mijn eivoersamenstelling klaar. Dit doe ik in een iets ruimer plastieken potje. Eerst voeg ik alle droge ingrediënten samen in het potje. Dit droog mengsel wordt goed geschud zodat het bijgevoegde vitaminepreparaat zich mooi homogeen kan verdelen. Daarna voeg ik er de vochtige bestandellen aan toe, waaronder de opgezwollen, vochtige “perle morbide”-korreltjes, die reeds 24 uur hebben kunnen trekken en ondertussen al het bijgevoegde water hebben opgenomen. Na het toevoegen van de verschillende vochtige bestanddelen, wordt het potje opnieuw afgesloten en nogmaals goed geschud. Het geheel blijft nu nog een nachtje staan in de frigo. Dit heeft de massa de tijd om mooi homogeen rul te worden en zorgt er tevens voor dat de diepvries-erwten en -buffalowormen rustig kunnen ontdooien.

Image module

Het verschaffen van de bijvoeding aan de kweekvogels

De dag erna ‘s morgens wordt de klaargemaakte bijvoeding verdeeld in de vluchtjes onder de 4 poppen en de kweekman. Iedere dag wordt dit ritueel herhaalt. Als er poppen aan leg toe zijn probeer ik er op te letten, om de bijvoeding pas te geven nadat hun ei van die dag reeds is gelegd. Dit om te voorkomen dat ze het nest net iets te vroeg zouden verlaten om al dat lekkers te beginnen verorberen en zo misschien verloren zouden leggen. Op een ei-dag wordt de bijvoeding ten vroegste om 8u45 gegeven. Op andere dagen doe ik dat meestal vroeger.

Bevindingen positief

Voor wat betreft mijn eerste kweekjaar met perle morbide, ben ik alvast vrij positief. Ik besef dat gekiemd zaad qua voedingswaarde, moeilijk te vervangen is. Een pas gekiemd zaadje zit nu eenmaal boordevol vitamines, wat bij de vochtige “perle morbide”-korreltjes waarschijnlijk minder het geval zal zijn. Ik wil en ga hier dan ook zeker “gekiemd zaad” niet afbreken of in een negatief daglicht plaatsen. Ik heb trouwens zelf 18 kweekseizoenen gekiemd zaad met succes gebruikt. Toch biedt perle morbide, naast misschien het nadeel dat de voedingswaarde wat minder is, toch ook wat extra voordelen.

 • De massa waaraan het wordt toegevoegd, blijft alvast iets langer rul (vochtig) ten opzichte van een mengsel waarin gekiemd zaad werd toegevoegd.
 • De perle morbide korreltjes worden heel graag gegeten door de vogels. Blijkbaar vinden ze die geelgroene bollekes heel lekker van smaak. En als de vogels de perle morbide gretig naar binnenwerken, hebben ze op die manier een groot deel van de eraan klevende, toegevoegde, andere ingrediënten, zoals het eivoer en de vitamines, ook binnen.
 • Het geheel is minder schimmelgevoelig.
 • Perle morbide vraagt wat minder tijd voor het klaarmaken ten opzichte van gekiemd zaad.

Na mijn eerste “perle morbide”-kweekseizoen, ben ik alvast een fan geworden van die “groengele” korreltjes. Wel wil ik de waarde van gekiemd zaad zeker niet afbreken. Misschien zou het wel ideaal zijn om beide zaken tezamen te gebruiken. Stof om over na te denken…

 

Philip Vancauwenberghe

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}