Quinoa voor onze vogels?

Quinoa voor onze vogels?

Image module

Quinoa wordt als een van de belangrijkste voedingsgewassen al sinds 6000 jaar verbouwd in Zuid-Amerika. Het werd door de Inca’s reeds gebruikt als akkerbouwproduct. Vooral in het hooggebergte van de Andes werd het geteeld. Omdat maïs op hoogtes van boven de 4000 meter niet meer kan groeien. De plant kan onder koude, voedselarme en droge omstandigheden groeien. De groeiduur is zo’n 6 maanden.

Door de Inca’s werd het vooral gegeten als begeleider van en aanvulling op de aardappelmaaltijden. De Inca’s hadden het blijkbaar niet slecht bekeken. Toen de NASA aan het uitkijken was voor een geschikte voeding voor astronauten, kwam al snel quinoa op het menu te staan.

Door het kruisen zijn er rassen ontstaan die bestand zijn tegen Europese en Noord-Amerikaanse omstandigheden. In Europa wordt quinoa in de eerste helft van april gezaaid. De oogst vind plaats vanaf half sepetember. De vruchten moeten nagedroogd worden omdat ze ongelijk afrijpen.

De zaden dienen in Zuid-Amerika vooral als voedselbron. De zaden worden geconsumeerd op een gelijkaardige manier als couscous of rijst. De laatste jaren is dit product ook bij ons aan een opmars bezig. Het gaat om een eiwitrijke plant. Bijgevolg is dit een heel geschikte voedingsbron die vlees (gedeeltelijk) bannen uit hun dieet.

Op ornithologisch vlak kwam ik met quinoa in aanraking tijdens de vakantieperiode van 2017. Omdat ik in volle vakantieperiode nog jongen liggen had, moest ik uitkijken om aan wormen te geraken voor mijn jonge kwekelingen. Ik moest dus op bezoek gaan ik andere winkels dan dat ik gewoon ben. Toen ik aan het snuisteren was in de rekken van een winkel waar ik nog nooit geweest was vielen mijn ogen op bakken met losse zaden. Daar stond een bakje met quinoazaden. Ik wist van het bestaan af voor menselijke consumptie, maar had geen weet dat dit werd toegediend aan onze vogels ook. Ik had het nog nooit gehoord van vinkenkwekers die het toedienden.

Het trof want dat weekend moest ik nieuw eivoer maken voor mijn vogels. Ik vries het in, dus ik dacht misschien is dit een goede aanvulling. Ik raakte aan de praat met de eigenaar van de winkel. Hij vertelde me dat dit een uitstekend product is. Heel rijk aan eiwitten, en goed om door het eivoer te mengen. Hij krijgt het bijna niet verkocht, dit omdat het niet kant en klaar is. Je moet het namelijk nog eens koken vooraleer je het aan het eivoer toedient. Concreet moet het 12 minuten gekookt worden. Daarna dient het afgegoten te worden in een zeef, en gespoeld te worden onder de kraan. Je laat het wat uitlopen, vervolgens kan het toegevoegd worden aan het eivoer. Ik heb ondervonden dat het eivoer er rijker en ruller van wordt. Door de vogels wordt het ook graag opgenomen heb ik ondervonden. Als het zaad gekookt is verkrijg je hetzelfde effect als met couscous of rijst. Het zwelt. Let dus op dat je niet te veel kookt. Indien je 100 gram koopt, dan zal je na het koken een stuk meer gewicht hebben. De dosis voor 200 gram eivoer is 1 soeplepel quinoa.

Het rauwe quinoazaad bevat 15% eiwit, 6% vet, 60% zetmeel, 4% as, 3% vezels en 12% water. Het bevat ook een dosis vitamine C, B2 en E. Alsook mineralen als magnesium, ijzer en koper. Het moet wel gezegd worden dat het gehalte aan calcium erg laag is.

Ik vind het een mooie aanvulling voor het vogelvoeder. Daarnaast is het ook voor menselijke consumptie heel goed. Het is zoals al aangehaald een perfecte vleesvervanger. Het kan onder meer gebruikt worden in salades, het wordt verwerkt in (zelfgebakken) meergranenbrood, of als afwisseling voor rijst, pasta of muesli.

Om dit schrijven af te sluiten plaats ik graag nog een foto plaatsen van de plant in zijn natuurlijke staat. Alsook van het graantje in zijn zuivere vorm.

Image module
Image module
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}