Vermijden van vocht en schimmel rondom het badwater

Vermijden van vocht en schimmel rondom het badwater

Image module

Nu de koude en vochtige maanden er aan komen, is het aan te raden om wat extra aandacht te besteden aan de manier waarop het badwater verstrekt wordt in de vogelverblijfruimte.

Bij mij bestaat de vogelverblijfplaats uit een volledig overdekte en afgesloten volière opgesplitst in 7 vluchtjes. De bodem is volledig in beton. Als de vogels zich wassen in het voorziene badwater zorgt dit altijd voor heel wat rondspattende druppels. In de zomer zal al dat rondspattend vocht vrij snel terug opdrogen en normaal gezien niet voor problemen zorgen. In de herfst- winterperiode zal dat opdrogen niet zo vlot gaan. Schimmelvorming of het uitbreken van een coccidiose-besmetting loert dan ook snel om te hoek. Extra aandacht voor dit mogelijks probleem is dan ook tijdens deze periode van het jaar  zeker niet misplaatst. Beter voorkomen dan genezen!

Een centraal geplaatst, aangepast systeem

Hoe ga ik nu te werk om tijdens de natte en vochtige maanden te vermijden dat er  vochtige plekken ontstaan in de omgeving van het badwater ?

Daar waar ik in de zomer in alle 7 de vluchtjes met een simpele, niet beschermde waterschaal, badwater voorzie aan de kweekvogels, hou ik het in deze periode van het jaar op één centraal geplaatst, aangepast systeem . Dit systeem bestaat uit een grote plastieken opvangschaal, waarin een ijzeren rooster is geplaatst. Op dat ijzeren rooster staat de badwaterschaal. Als de vogels zich hierin baden, komt het rondspattend water terecht onder het rooster in de onderbouwde opvangschaal. Zo blijft de omgeving van de badplaats alvast droog.

Image module

Om de badgelegenheid centraal in het vluchtje te kunnen opstellen, heb ik tevens de openhangende zitstok verwijderd.  Zo wordt vermeden dat de vogels langdurig boven het badsysteem kunnen vertoeven en hun uitwerpselen er in zouden deponeren.

Image module

Gebruikte materialen

De grote opvangschaal heb ik in een tuincenter aangekocht en is in feite een grote plastieken wateropvangbak die normaal gebruikt wordt om serre-potplantjes in te plaatsen. De afmetingen van deze bak zijn 53 cm x 40 cm x 9,5 cm.

De erin gelegde rooster heb ik gemaakt van stevige ijzeren gaasdraad met een gaaswijdte van 2 cm. De zijkanten van het op maat geknipte gaas heb ik zodanig geplooid dat er onder het rooster een vrije ruimte is van circa 2 cm. Het rondspattend water komt steevast terecht onder het rooster in de ruime opvangbak en kan daarna op een eenvoudige manier weggegoten worden.

De op het rooster geplaatste badschaal is een stevige plastieken bloempotonderzetter met een diameter van 28  cm.

Droog en gezond

Met deze manier van werken kunnen mijn vogels naar hartenlust baden, zonder dat daarbij de omgeving wordt omgetoverd tot een schimmelparadijs. Een kleine en simpele aanpassing om de vochtige herfst- en wintermaanden alvast droog en gezond door te komen.

 

Philip Vancauwenberghe

Image module
div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://www.avibo.be/wp-content/uploads/2017/07/standaardheader-e1500234473429.jpg);background-size: initial;background-position: center center;background-attachment: initial;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 350px;}