
Witloof is een typische wintergroente , uiterst lekker en voedzaam . Witloof is rijk aan koolhydraten , ijzer , calcium en aan vitamines C , B1 en B2 . Er bestaan 2 soorten witloof : het grondwitloof en het witloof gekweekt in bakken als hydrocultuur . Het grondwitloof is het arbeidsintensiefst , het best van smaak , en dan ook duurder dan witloof afkomstig van hydrocultuur . Wetenschappelijk is bewezen dat de voedingswaarde van beide soorten quasi gelijk is . Gestoofd of rauw laat het zich best smaken , dit naar ieders voorkeur . Ook voor onze vinken bezit het een evengrote voedingswaarde . Eenmaal het hun aangeleerd om te eten is het voor hen een ware lekkernij en een nuttige aanvulling in hun voedingspatroon . Onbekend is onbemind , zegt het spreekwoord en dat is voor onze vinken niet anders . Zomaar een krop witloof hen voorschotelen is niet de juiste handelswijze om hun dit aan te leren om te eten . Het beste is als beginfase samen met wat insecten of krachtvoer een baar blaadjes witloof daarin fijn te versnipperen . Samen met het opnemen van het insecten en of krachtvoer leren zij dan het witloof eten . Eenmaal hun dit aangeleerd zullen de meeste vinken dit aangeboden witloof graag eten . Naast witloof zijn nog andere groenten en of fruit voedzaam voor onze vinken zoals spruiten , vogelmuur , wortel of appel . Witloof is zelfs in het putje winter gemakkelijk te bekomen en kan probleemloos een paar weken bewaard worden in de koelkast .
Walter Vandevoorde